"NIŠTA NE MOŽE ZAMENITI NATO": Stoltenberg istovremeno dao i zeleno i crveno SVETLO
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

protivi se

"NIŠTA NE MOŽE ZAMENITI NATO": Stoltenberg istovremeno dao i zeleno i crveno SVETLO

Ministri odbrane država Evropske unije razmatraju stvaranje "jednica za hitno reagovanje" koje bi imale 5.000 vojnika

Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg podržao je danas planove Evropske unije da uspostavi zajedničku odbrambenu politiku, ali je istovremeno rekao da je protiv pravljenja vojnih jedinica EU za brzo delovanje, jer bi tako moglo da dođe do dupliranja savezničkih operacija.

Ministri odbrane država Evropske unije razmatraju stvaranje "jednica za hitno reagovanje" koje bi imale 5.000 vojnika.

Ministri EU smatraju da je evropskom bloku potrebno da reaguje na konflikte van svojih granica, naročito posle haotičnog povlačenja zapadnih snaga iz Avganistana, preneo je Rojters.

- Pozdravljamo EU napore kada je reč o odbrani, ali te snage ne mogu zameniti NATO. Ne treba se duplirati NATO, jer imamo jedinstvene snage, a ograničene resurse - izjavio je Stoltenberg za Rojters.

Pokušaji EU da stvore tim za hitno reagovanje zaustavljani su više od 10 godina, iako je napravljen 2007, kada je stvorena jedinica od 1.500 vojnika koja nikada nije korišćena zbog nesuglasica oko finansiranja i različitih spoljnopolitičkih stanovišta.

- Mislim da morate koristiti snage na najbolji mogući način. EU je imala vojne jedinice mnogo godina, ali ih nije koristila - dodao je Stoltenberg.

NATO je stvorio Jedinicu za hitno reagovanje uoči pripajanja Krima Rusiji 2014. godine, a SAD su doprinele vrhnuskim vojnim sredstvima, navodi Rojters.

(Espreso/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.