SVEKRVA PALA U EKSTAZU: Mahala pred svima KRVAVOM košuljom, razlog je BIZARAN (VIDEO)
Mahala krvavom košuljom, Foto: Printscreen/Reddit

neverovatno

SVEKRVA PALA U EKSTAZU: Mahala pred svima KRVAVOM košuljom, razlog je BIZARAN (VIDEO)

Uz sve to, gosti su se poprilično veselili, a čini se da ni mladenicma nije bilo mnogo neprijatno

Objavljeno:

U narodnoj religiji postoje neki od najbizarnijih običaja koji su, uglavnom, danas u najvećoj meri isčezli. Ipak, ponekad nas neki “lokalni” slučaj doslovno šokira!

Naime, prema etnografskim izvoroima, u devetnaestovekovnoj Srbiji, postojao je jedan bizarni, post-svadbeni običaj, koji se dešavao nakon prve bračne noći. U tom periodu, u ruralnim krajevima, stariji članovi porodice su živeli u kućama, dok su za svoje sinove i njihovu užu porodicu pravili takozvane “vajate” koji su se nalazili u neposrednoj blizini “stare kuće”.

Pisani izvori govore da su nakon venčanja, tu noć novopečeni mladenci odlazili u vajat i tamo stupali u intimne odnose. Kako je “čednost” u tom period bila na visokom glasu, podrazumevalo se da mlada u brak mora da stupi nevina, inače bi porodicu zadesila velika sramota. Upravo zbog toga, nakon prve bračne noći, svekrva je ulazila u vajat i tražila krvave tragove na košulji ili čaršavu, kako bi se uverila da je njena snaja “poštena”.

Kao “šlag na tortu”, odmah nakon toga je iznosila ovo “obeležje” pred goste koji su se prethodno okupili u kući, a kao znak veselja, u tom trenutku se čak i pucala iz puške!

Ovaj snimak koji je osvanuo na društvenim mrežama neodoljivo podseća na ovu devetnaestovekovnu tradiciju, premda nismo sigurni gde je on nastao. U svakom slučaju, možemo tvrditi da je reč o istoj “praideji”.

Kako se može primetiti na osnovu objave, dok mladenci ulaze u kuću, svekrva ide ispred njih i ponosi se isflekanom košuljom, dok ostali svatovi “lumpuju”,

Ubrzo je ispod ove objave ostavljen i upečatljiv komentar:

– Niko srećniji od majke!

Kako vi gledate na ovaj nadasve neprijatan običaj? Da li ste čuli za neke slične prakse? Pišite nam u komentarima.

(Espreso/ Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.