VAKCINACIJA BI MOGLA DA POSTANE OBAVEZNA U ITALIJI! Premijer ima dobro osmišljen plan
Ilustracija, Foto: EPA/Georgi Licovski

stanje u italiji

VAKCINACIJA BI MOGLA DA POSTANE OBAVEZNA U ITALIJI! Premijer ima dobro osmišljen plan

Vlada je već postavila obavezu da se medicinski radnici vakcinišu ako žele da dobiju platu

Objavljeno:

"Italija bi mogla da uvede obaveznu vakcinaciju protiv korona virusa svima koji ispunjavaju uslove, a planira se da se počne sa revakcinacijom osoba koje spadaju u rizičnu grupu krajem septembra", rekao je premijer Mario Dragi.

Vlada Italije je već donela odluku da se medicinski radnici vakcinišu ako žele da dobiju platu, ali Dragi je rekao da će svi biti u obavezi da se vakcinišu kada zdravstvene vlasti EU daju potpuno odobrenje za vakcine.

Mario Dragi
foto: Printscreen/Youtube

Inače, Evropska agencija za lekove (EMA) dala je uslovno odobrenje za četiri vakcine, a nakon daljih provera moglo bi da dođe do takozvanih standardnih odobrenje za prodaju, a tada bi, rekao je Dragi, vakcinacija postala obavezna za sve.

Takav potez bi verovatno izazvao žestoko protivljenje u zemlji koja je doživela porast skepticizma o svim vrstama vakcina u protekloj deceniji i gde su se zdravstveni stručnjaci koji su promovisali vakcinacije suočili sa verbalnim zlostavljanjem i pretnjama protivnika.

Dragi je osudio ove napade, govoreći na konferenciji za novinare da je "takvo nasilje posebno odvratno i kukavičko kada je usmereno protiv onih u "prvoj liniji borbe protiv pandemije".

Premijer je novinarima rekao da je uveren da će 80% svih Italijana starijih od 12 i više godina biti vakcinisano do kraja meseca, trenutan procenat potpuno vakcinisanih iznosi 70,5%.

On je dodao da njegova vlada planira da proširi upotrebu takozvanih Green Pass zdravstvenih dokumenata, koji su trenutno potrebni za putovanja u inostranstvo, kao i za svakodnevne aktivnosti u gradu, ali i za školske radnike, prenosi Rojters.

Zvaničnici su prošle nedelje rekli da razmišljaju o proširenju programa na sve koji rade u javnim ustanovama i supermarketima.

Ovakav sistem Vlade izazvao je nezadovoljstvo kod pojedinih Italijana koji kažu da im se time gaze slobode.

U Italiji je od pandemije prošle godine od korona virusa umrlo 129.352 ljudi, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Evropi nakon Britanije.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.