OVO JE NAJODVRATNIJA ŽABA NA SVETU: Ima i ružnijih, ali ova je ODVRATNA zbog jedne UŽASNE, UŽASNE ČINJENICE! (FOTO)
Morska krastača, Foto: Profimedia

BIZARNO

OVO JE NAJODVRATNIJA ŽABA NA SVETU: Ima i ružnijih, ali ova je ODVRATNA zbog jedne UŽASNE, UŽASNE ČINJENICE! (FOTO)

Žaba morska krastača pojede toliko svojih mladunaca da uspeva da ubrza proces evolucije

Objavljeno:

Mladunci invazivne vrste žaba, morske krastače koja živi u Australiji, nemaju velike šanse protiv svog najsmrtonosnijeg neprijatelja - punoglavaca kanibala iste vrste koji love mladunce kao da su poslednja hrana na svetu. Ipak, mladunci sada uzvraćaju udarac.

"Ukoliko su ti kanibali za petama, što manje vremena provedeš u stadijumu jajeta ili tek izleglog mladunca, to bolje", navodi Džejna DeVor, vodeći istraživač najnovije studije.

Zaključeno je da se mladunci razvijaju brže, smanjujući vreme koje gladni punoglavci imaju na raspolaganju da ih uhvate. Ubrzani razvoj ima i svoje negativne strane. U poređenju sa mladuncima koji su se normalno razvijali, mladunci koji su brže rasli imali su više problema kada su dostigli fazu punoglavca.

Morska krastača (Rhinella marina), veoma invazivna, otrovna vrsta, autohtoni je stanovnik Južne Amerike. Australijski farmeri iz Kvinslenda su 1930. godine pomislili kako bi morska krastača bila idealan predator u borbi protiv buba koje su uništavale polja šećerne trske.

Kako navodi WWF Australija, populacija morskih krastača eksplodirala je od 102 jedinke do 200 miliona upravo jer nema prirodnog neprijatelja na ovoj teritoriji.

Ova vrsta je zapravo sama svoj najveći neprijatelj. Punoglavci morske krstače hrane se mladuncima mlađih generacija, što im donosi dvostruku korist - dobijaju neophodne nutrijente i eliminišu konkurenciju u borbi za resurse u budućnosti.

Nakon niza eksperimenata, poredeći morske krastače sa drugim vrstama krastača na australijskom tlu, naučnici su utvrdili da invazivne morske krastače rastu mnogo brže u svim fazama razvoja nego ostale vrste.

Da li kanibalizam može dovesti do istrebljenja ove vrste?

Da li morske krastače mogu istrebiti same sebe? Verovatno ne, navodi DeVor.

"Kanibalne jedinke ove vrste imaju brojne benefite od ovog čina. Nakon što unesu hranljive materije i uklone konkurenciju, kanibalni punoglavci se mnogo brže razvijaju u jedinke krupnije nego što je karakteristično za njihovu vrstu. Čak je moguće da ova vrsta brže zauzme nove teritorije u Australiji", dodaje DeVor.

"Dobre vesti su te da kanibalizam ipak uspeva da drži pod kontrolom rast populacija morskih krastača. Iako je malo verovatno da će istrebiti same sebe, morske krastače će kroz kanibalizam redukovati svoju brojnu populaciju čak i nakon invazije novih teritorija", zaključuje autorka studije.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Live Science)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.