AMERIČKI PREDSEDNIK OBEĆAO ZELENSKOM VOJNU POMOĆ: 60 miliona dolara za borbu protiv RUSKE AGRESIJE
Vladimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

ŠTA DALJE

AMERIČKI PREDSEDNIK OBEĆAO ZELENSKOM VOJNU POMOĆ: 60 miliona dolara za borbu protiv RUSKE AGRESIJE

Po pitanju Severnog toka 2 Ukrajina ima veliku podršku američkog Kongresa

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će mu pomoći u rešavanju problema sa Rusijom.

"Sjedinjene Američke Države ostaju čvrsto privržene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u svetlu ruske agresije i evroatlantskim težnjama Ukrajine", rekao je Bajden.

Američka administracija je u obaveštenju Kongresu istakla da je paket pomoći Ukrajini neophodan zbog, kako je navela, velikog povećanja ruske vojne aktivnosti duž njene granice i zbog napada minobacačima, kršenja prekida vatre i drugih provokacija.

Susret dvojice lidera odlagan je dva puta zbog situacije u Avganistanu i prvi susret sa stranim liderom od okončanja rata u toj zemlji, Bajden je iskoristio da pošalje poruku da su SAD rasterećene svog "večitog rata" odlučne da postanu pouzdaniji saveznik svojim prijateljima, u ovom slučaju Ukrajini.

Ukrajinski predsednik je ocenio da dve zemlje imaju "velik broj" tema za razgovor, od bezbednosti i sukoba na Krimu do gasovoda Severni tok 2, koji je žestoko iznervirao Ukrajinu.

"Za sada, u fazi smo kada predsednik Bajden lično garantuje da ukoliko Rusija ili druge strane u projektu Severni tok 2 naprave energetske probleme Ukrajini, SAD će garantovati da će uvesti sankcije protiv Severnog toka 2", rekao je Zelenski i dodao da je to velika pobeda, ali da o tome još treba da se razgovara.

Prema njegovim rečima, po pitanju Severnog toka 2 Ukrajina ima veliku podršku američkog Kongresa.

Gasovod, koji je pred završetkom a prolazi ispod Baltičkog mora, direktno će povezivati Rusiju i Njemačku. Time će Ukrajina ostati bez najmanje 1,5 milijardi dolara koje svake godine dobija za prolazak ruskog gasa preko svoje teritorije i bez sredstva diplomatskog pritiska.

Bajden je rekao da je od Nemačke dobio uveravanja da će podržavati energetsku bezbednost Ukrajine.

Iako je poseta Zelenskog Vašingtonu prošla bez velike pompe, ukrajinski predsednik može da se pohvali da je drugi evropski čelnik, nakon Angele Merkel, primljen u Beloj kući.

Ukrajinski predsednik se vraća kući dobivši obećanje o 60 miliona dolara dodatne vojne pomoći, koja obuhvata i protivoklopni raketni sistem Džavelin. Međutim, kada je reč o članstvu Ukrajine u NATO, Zelenskom se nisu ispunila očekivanja.

Bajden je posle sastanka novinarima kratko rekao da podržava evroatlantske integracije Ukrajine, dok je njegova portparolka Džen Psaki rekla da SAD žele da "vrata NATO-a budu otvorena za zemlje kandidate kada one budu spremne i kada ispune postavljene uslove".

"Ukrajina mora da prože taj put i vrlo dobro zna koji: reforma pravosuđa, modernizovanje odbrambenog sektora i podsticanje ekonomskog rata".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.