DOBIO NEVIĐENU PONUDU KAKO BI IZBEGAO ŽIVOT IZA REŠETAKA: Mladi nacista prinuđen na neverovatan ČIN
Foto: Zorana Jevtić

retkost

DOBIO NEVIĐENU PONUDU KAKO BI IZBEGAO ŽIVOT IZA REŠETAKA: Mladi nacista prinuđen na neverovatan ČIN

Sud u Lajčesteru u utorak mu je izrekao kaznu od dve godine uslovnog zatvora

Objavljeno:

Mladom Britancu i simpatizeru nacističkog pokreta rečeno je da neće morati u zatvor ako se bude držao podalje od literature koja zagovara beli supremacizam i ako umesto toga bude čitao klasične romane poput 'Gordosti i predrasude' Džejn Ostin.

21-godišnji Ben Džon dobio je uslovnu zatvorsku kaznu nakon što je kod njega pronađeno više od 70.000 dokumenata supremacističkog i nacističkog sadržaja i upute kako napraviti bombu.

Sudija Timoti Spenser je rekao studentu kako će izbeći rešetke dok god bude čitao romane i drame Džejn Ostin, Tomasa Hardija, Čarlsa Dikensa i Vilijama Šekspira, piše Telegraf.

Sud u Lajčesteru u utorak mu je izrekao kaznu od dve godine uslovnog zatvora.

Porota je jednoglasno odlučila da je optuženi kriv zbog posedovanja spornih dokumenata koji bi mogli da posluže nekome ko hoće da izvrši teroristički napad.

Mladiću je naređeno da se svaka četiri meseca pojavi na sudu i podvrgne testiranju kojim će se utvrditi da li je pročitao ono što mu je naloženo.

Sudji Spenseru je morao obećati da više neće proučavati krajnje desničarske materijale.

Zatim mu je naredio da se javi 4. januara, kaže šta je pročitao i potom na ispitu dokaže da je doista i pročitao zadate naslove.

"Pažljivo ću te pratiti, Bene Džon, tokom svakog koraka tvog puta. Ako me izneveriš, znaš šta će se dogoditi", rekao mu je sudija.

Zatim je Benovom advokatu rekao kako se mladić provukao 'kroz iglene uši' kako bi izbegao zatvor.

Džon je na internetu prikupio ukupno 67.788 dokumenata sa supremacističkim i antisemitskim sadržajem. Takođe je skinuo 'Anarhistički kuvar' koja je zapravo uputstvo kako napraviti eksplozivnu napravu.

Na sudu je opisano i kako je ovaj student kriminalistike i psihologije ulovljen s tako opasnim materijalima te kako je postao delom onoga što se naziva 'Ekstremno desno krilo'.

Policajci su kazali da se taj termin koristi za krajnje desne aktiviste koje motivira rasizam, ekstremni nacionalizam, fašizam i neonacizam.

(Espreso/ Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.