TEKSAS: Na snagu stupio RIGOROZAN zakon o zabrani abortusa
Ilustracija, Foto: Profimedia

ODLUČENO!

TEKSAS: Na snagu stupio RIGOROZAN zakon o zabrani abortusa

Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev

Objavljeno:

Zakon o zabrani abortusa posle šest nedelje trudnoće stupio je danas na snagu u saveznoj američkoj državi Teksas.

Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali je Vrhovni sud SAD odbio njihov zahtev.

Prema navodima organizacija koje se bore za pravo na abortus, od 85 do 90 odsto intervencija obavi se posle šeste nedelje trudnoće, što znači da će mnoge klinike morati da se zatvore.

Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Sud je tada doneo presudu kojom je zakon Teksasa koji je zabranjivao abortus stavljen van snage jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD. Ovom presudom nije ukinut samo zakon u Teksasu, nego i svi slični zakonio širom SAD.

Guverner Teksasa potpisao je zakon 19. maja, ali se on do sada nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima, podseća Glas Amerike.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.