LEPE VESTI: Avganistanka koja je trudna stigla u Skoplje rodila zdravog dečaka!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ZDRAVA BEBA

LEPE VESTI: Avganistanka koja je trudna stigla u Skoplje rodila zdravog dečaka!

Lekari dežurnog tima kažu da se beba i majka osećaju dobro i da imaju isti tretman kao i svi ostali na toj klinici

Objavljeno:

Avganistanka koja je trudna doletela u Skoplje avionom iz Kabula rodila je danas zdravog dečaka.

Kako je objavila Televizija Telma, Avganistanka je rodila zdravu bebu tešku tri kilograma i 200 grama, a porodila se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju.

Lekari dežurnog tima kažu da se beba i majka osećaju dobro i da imaju isti tretman kao i svi ostali na toj klinici. Porodilja je, dodaju, bila negativna na kovid.

Da je trudnica, koja je sinoć pred ponoć u Skoplje stigla izbegličkim avionom iz Avganistana odvedena da se porodi objavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, pošto je dočekao prvu grupu od 149 Avganistanaca koji su svoju zemlju napustili jer su vlast preuzeli talibani.

Ostalim gradjanima Avganistana koji su stigli sinoćnim letom danas se prave PCR testovi, internistički i pedijatrijski pregledi, a biće im ponudjena i vakcinacija ako nisu već vakcinisani.

Avionom iz Kabula su, prema vladi u Skoplju, sinoć stigli Avganistancima čiji životi su ugroženi od talibanskih struktura, odnosno građani koji su 20 godina radili za demokratske institucije, misije i medjunarodne organizacije u Avganistanu.

Šef diplomatije Severne Makedonije rekao je da su vlasti u Skoplju za sada dale saglasnost za oko 750 Avganistanaca koji beže od talibana, za koje su podneseni zahtevi.

Sve te izbeglice iz Avganistana će, kako je najavljeno, u Severnoj Makedoniji dobiti privremeni boravak od 90 dana, nakon čega će otići u druge zemlje ili u SAD.

Prethodno je saopšteno da se radi o zaposlenima u humanitarnim misijama, njihovim ženama i deci, zatim o aktivistima organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinarima, prevodiocima, studentima, stipendistima i drugim građanima koji su prethodnih 20 godina radili za snage NATO-a.

Sve Avganistance koji dolaze u Severnu Makedoniju Vlada u Skoplju oslobađa plaćanja viza, a troškove za njihov smeštaj u hotelima i motelima u potpunosti će pokriti međunarodne organizacije i SAD

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.