KAKO SU TALIBANI ZAPRAVO IZVELI BLICKRIG KOJI JE ŠOKIRAO SVET? Munjevit napredak uhvatio sve u ogromnom raskoraku
Ilustracija, Foto: Profimedia

UDARNA PESNICA DŽIHADA

KAKO SU TALIBANI ZAPRAVO IZVELI BLICKRIG KOJI JE ŠOKIRAO SVET? Munjevit napredak uhvatio sve u ogromnom raskoraku

Nije dugo trebalo da talibani svoje neočekivane dobročinitelje ubrzo pred svetskom javnošću još jednom ponize

Objavljeno:

Kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu pre nešto više od dve nedelje, u blickrigu koji je šokirao, kako avganistanski i američki vojno-politički establišment, tako i svetsku javnost, na videlo su izašla brojna pitanja, a jako malo odgovora.

Tone i tone članaka moglo se pročitati o spomenutoj temi koja se s razlogom pretvorila u geopolitičku vest godine. I dok je celi svet odjednom postao dom za milijarde geopolitičkih stručnjaka koji vešto raspredaju o celom sijasetu tema, vojne analitičare Pentagona zabrinjavala je, između ostalog, količina oružja koja je pala u talibanske ruke.

Od 2003. do 2017, stručnjaci procenjuju kako su - samo na naoružanje avganistanske vojske - SAD potrošile više od 28 milijardi dolara dajući im moderno naoružanje, puške, raketne bacače, male špijunske dronove i celi niz raznorazne haj tek opreme. Američka Državna kancelarija za bezbednost (GAO) objavio je kako su u istom periodu snage SAD-a Avganistancima dale oko 208 aviona i drugih vazduhoplova, piše hrvatski "Jutarnji list".

Međutim, munjevito napredovanje talibana uhvatilo je sve u jednom ogromnom raskoraku, a ponajviše domaću vojsku, koja je panično bežala u susedne zemlje u strahu od odmazde. Snage avganistanske vojske, koje je mestimično razdirao nemar, nemotivisanost, a po nekim izveštajima i zloupotreba narkotika, ostavile su za sobom čitave baze američke vojne opreme koja je spremno pala u talibanske ruke, a prema nekim obaveštajnim izvorima, to je uključivalo preko dve hiljade oklopnih vozila marke hamer, oko 40 čuvenih UH-60 Crni soko helikoptera, brojne izviđačke helikoptere i vojne dronove ScanEagle.

Nije dugo trebalo da talibani svoje neočekivane dobročinitelje ubrzo pred svetskom javnošću još jednom ponize.

Nedugo po osvajanju vlasti u praktično celom Avganistanu, talibanski borci za slobodu, kako su sami sebi proglasili, rekreirali su slavnu fotografiju američkih marinaca iz 1945. prilikom osvajanja Ivo Džime, posprdno podižući talibansku zastavu. Ono što je još više zabolelo Amerikance, bila je činjenica da su talibanski vojnici na fotografiji paradirali u novopečenoj opremi zadnjeg krika vojne tehnologije, koju su im Amerikanci indirektno prepustili.

No, ubrzo se saznalo kako vojnici sa spomenute fotografije nisu samo 'pozeri', nego pripadnici jedinice Badri 313, zvanično novooformljene sastavnice talibanske vojske u formi specijalnih jedinica koje mnogi geopolitički stručnjaci nazivaju ključem u munjevitom osvajanju vlasti u zemlji. Za razliku od fotografija koje su obilaze svet i koje su prikazivale talibane kao lokalce više nalik na pastire i stočare nego vojnike, pripadnici jedinice Badri 313 su iskusni vojnici s povećim borbenim iskustvom i koji se obilato koriste najmodernijom vojnom tehnologijom.

Ime su dobili po, za islamsku veroispovest istorijski važnoj bici kod Badra koja se odvila 13.marta 624. godine, kada je islamski prorok Muhamed vodio 313 plemenskih vojnika iz Medine do slavlja nad vojskom Abu Jahla iz Meke.

Mnogi pretpostavljaju kako su ih trenirali pripadnici čuvene Hakani mreže, inače talibanske jedinice pod kontrolom visokopozicioniranog talibana Sirajudina Hakanija, stacioniranog u Pakistanu, ali kojeg mnogi vide kao vojnog zapovednika novopečenih avganistanskih vlastodržaca. On je naslednik svog oca Džaludina Hakanija na čelu zloglasne jedinice odgovorne za neke od najsmelijih i najbrutalnijih napada koje su talibani izveli protiv zapadnih sila. Veruje se da Sirajudin ima oko 45 godina i izvodi dejstva na granici s Pakistanom gde kontroliše talibanske izvore novca. Brojni izvori navode da je njegova grupa najjača i najokrutnija frakcija talibana, a pojedinci smatraju kako su uticajniji od avganistanske podružnice Islamske države ISIS-K, dok su je u SAD-u svrstali među terorističke organizacije. Ćelija Hakani posebno je aktivna i u Pakistanu gde je, između ostalog, povezuju i s atentatom na tamošnju nekadašnju premijerku Benzir Buto.

Pripadnici Hakanija zvali su svoje najsposobnije ratnike 'Vojska Badra', a mnogi su ih povezivali s pripadnicima Al Kaide. Razlog tome je što je Al Kaida u Avganistanu i Pakistanu operativno rukovodila jedinicom 'Brigada 313' koja je bila deo tzv. Laškar Zil ili Tajne vojske koju je predvodio pakistanski džihadista i teroristički zapovednik Ilijas Kašmiri ubijen u američkom napadu dronom u proleće 2011. godine. Kroz godine su njeni pripadnici izveli nekoliko samoubilačkih napada na avganistanske ciljeve, kao i napad na postrojenje privatne britanske sigurnosno-obaveštajne kompanije G4S u decembru 2018. godine.

Poslednje propagandni videosnimci i fotografije jedinice talibani su objavili posredstvom svojih medijskih kuća Al-Hijarat te Manba al-Džihad Studio kao i avganistanske televizije TV RTA, dok je ruski RT takođe objavio snimke jedinice Badri 313, za koju mnogi pretpostavljaju da je po osvajanju vlasti osiguravala predsedničku palatu u Kabulu, ključne punktove u gradu te je, navodno, pružala i zaštitu na kabulskom aerodromu.

Osim Badrija 313, koji je poslednjih dana plenio pažnju svetske javnosti, talibani ističu još jednu specijalnu jedinicu u svojim redovima, a to je Sara Keta, što bi značilo Crvena jedinica, znana i kao Krvava jedinica, a koja je u ofanzivi tokom ovog meseca bila ključna u osvajanju gradova Laškar Gah te Kunduza. Premda su pripadnici ove jedinice često nazivani elitnim komandosima, ponekad se ne koriste u takvim operacijama nego je to zadatak Badrija, dok su članovi Krvavih jedinica napadali u funkciji udarnih trupa, povremeno se boreći i protiv avganistanske podružnice Islamske države ISIS-K, kao što je bio slučaj u bici kod jugozapadnog distrikta Darzab u julu 2018. godine.

Prvi poznati zapovednik ove jedinice bio je Haji Nasarv, dok je kasnije zapovedništvo preuzeo Mula Taki. Avganistanska nacionalna kancelarija za bezbednost, nedavno ugašena tajna služba propale prozapadne vlade Avganistana, objavio je kako je Taji ubijen krajem 2017, da bi na njegovo mesto došao Haji Nasir koji je ubijen samo mesec dana kasnije te nije poznato ko vodi jedinicu danas.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/Jutarnji List)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.