"ŽALIMO ŠTO JE BILO KO OSTAO": Oko 100 Britanaca ostalo u Avganistanu
Avganistan, Foto: Profimedia

LONDON. SAOPŠTIO

"ŽALIMO ŠTO JE BILO KO OSTAO": Oko 100 Britanaca ostalo u Avganistanu

Oko 15.000 ljudi, među kojima i Avganistanaca, bili su evakusani u dve nedelje koje su usledile posle talibanskog preuzimanja vlasti sredinom avgusta

Objavljeno:

Broj Britanaca koji nisu mogli da budu evakuisani iz Avganistana pre kraja britanske operacije izvlačenja sveo se na oko 100, saopštila je danas britanska vlada, koja je pod udarom kritika zbog svog upravljanja avganistanskom krizom.

Britanija je u subotu završila evakuaciju Britanaca i ugroženih Avganistanaca, ili onih koje je lokalno zapošljavala, neposredno pred noćašnje konačno povlačenje SAD-a čime je obeležen kraj 20 godina rata. Međutim vlada je kritikovana zato što je ostavila brojne ljude koji je trebalo da budu evakuisani.

"Žalimo što je bilo ko ostao", rekao je šef britanske diplomatije Domink Rab za televiziju Skaj Njus. On je dodao da se još samo nešto više od sto Britanca nalazi u Avganistanu.

Ocenio je za Bi-Bi-Si (BBC) da nije realističan broj koji je dao dnevnik Gardijan, prema kome su britanski poslanici preplavljeni zahtevima za pomoć i da su dobili zahteve za pomoć od 7.000 Avganistanaca i njihovih bližnjih blokiranih u zemlji.

Rab je rekao da je jako teško dati tačnu cifru, i dodao da je 5.000 Brianaca evakuisano od aprila.

Oko 15.000 ljudi, među kojima i Avganistanaca, bili su evakusani u dve nedelje koje su usledile posle talibanskog preuzimanja vlasti sredinom avgusta.

U petak je britanski ministar odbrane Ben Volis ocenio da do 150 britanskih državljana i izmedju 800 i 1.100 Avganistanaca nije moglo da bude evakuisano.

Britanski ministar spoljnih poslova rekao je da razgovara sa zemljama susedima Avganistana oko olakšanja izvlačenja onih koji su još ostali u Avganistanu, i da će Britanija paziti da talibani poštuju obećanje da će im pružiti bezbedan prolaz.

Kada je reč o pretnji koju predstavlja avganistansko krilo grupe Islamska država, koje je preuzelo odgovornost za napad kod kabulskog aerodroma u četvrtak, šef britanskih vazduhoplovnih snaga Majk Vigston rekao je da je Velika Britanija spremna da učestvuje u vazdušnim napadima u Avganistanu.

"Ostavljamo sebi i dallje pravo da pribegnemo legitimnoj odbrani", posebno od terorističkih grupa, rekao je Dominik Rab.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.