VELIKA MISTERIJA DAJSONOVIH SFERA: Da li vanzemaljci na ovaj način KORISTE ENERGIJU CRNIH RUPA?! (VIDEO)
Dajsonova sfera, Foto: Profimedia

INTRIGANTNO OTKRIĆE

VELIKA MISTERIJA DAJSONOVIH SFERA: Da li vanzemaljci na ovaj način KORISTE ENERGIJU CRNIH RUPA?! (VIDEO)

Crna rupa može da emituje 100.000 puta više energije nego zvezda poput Sunca

Objavljeno:

Tehnologiji naklonjeni vanzemaljci možda sakupljaju energiju iz crnih rupa za potrebe svog društva putem hipotetičkih megastruktura koje se nazivaju Dajsonove sfere.

Dajsonova sfera možda emituje specifično zračenje pomoću kojih bi teleskopi sa Zemlje mogli da otkriju inteligentna bića bilo gde u svemiru, ističe najnovija studija.

Dajsonova sfera je spekulativna struktura koja može da okruži zvezdu gustom formacijom orbitirajućih platformi kako bi uhvatila svetlost zvezda i proizvela energiju.

Ovu ideju je prvi izneo teorijski fizičar Frimen Dajson 1960 godine. Astronom Tajger Ju-Jang Hsjao sa Tajvanskog nacionalnog univerziteta i njegove kolege su, inspirisani ovom idejom, počeli da razmišljaju da li bi bilo moguće izgraditi Dajsonovu sferu oko crne rupe, umesto oko zvezde. - Crne rupe su jedan od najsjajnijih objekata na nebu - ističe Hsjao.

Frimen Dajson
foto: Profimedia
Dajsonova sfera
foto: Profimedia

Iako ih najčešće zamišljamo kao mračne prostore koji usisavaju sve oko sebe, crne rupe mogu emitovati neverovatre količine energije. Crne rupe usisavaju materijale na sličan način kao što voda otiče kroz slivnik.

Kako se gasovi i čestice rotiraju i sudaraju, zagrevaju se putem trenja, čak i do nekoliko miliona stepeni, stvarajući X-zrake elektromagnetnog spektra.

Crne rupe sakupljaju ogromnu masu na veoma malom prostoru. One su manje od zvezda i potencijalno bi bilo lakše okružiti ih Dajsonovom sferom.

Vanzemaljci bi mogli da postave ogromne satelite u stabilnu orbitu oko crne rupe i da na taj način sakupljaju eneriju X-zraka koristeći nešto nalik na solarne panele, navodi koautor studije Tomocugu Goto. Ovakvi poduhvati bi svakako bili izuzetno kompleksni i izazovni za izgradnju.

Crna rupa može da emituje 100.000 puta više energije nego zvezda poput Sunca, što znači da bi vanzemaljske vrste mogle da kontrolišu ogromnu snagu iz prirode.

Nakon apsorpcije i iskorišćavanja, energija bi morala biti ponovo emitovana na većim talasnim dužinama što bi dovelo do značajne emisije ultraljubičaste ili infracrvene svetlosti od strane Dajsonove sfere.

Dajsonova sfera
foto: Profimedia

Ukoliko Dajsonove sfere oko crnih rupa zaista postoje, moguće je da smo sa Zemlje već detektovali njihove signale. Tim sa Tajvanskog nacionalnog univerziteta već razvija algoritme koji bi u postojećim bazama podataka tragali za specifičnostima Dajsonove sfere.

- Ovakva pretraga može biti veoma korisna, bez obzira na to šta se kroz nju razotkrije - navodi Mejsi Hjuston sa Univerziteta u Pensilvaniji koja nije bila uključena u studiju. Čak i ako ne pronađemo Dajsonovu sferu, sigurno ćemo otkriti nešto zanimljivo tokom procesa, dodaje Hjuston.

Bonus video:

04:50

NOVINARI ESPRESA UZELI PUŠKE U RUKE I PUCALI JEDNI U DRUGE! Probali smo AIRSOFT, najnoviju HIT IGRU! (VIDEO)

(Espreso/Space.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.