NIJEDAN AVGANISTANAC NEĆE BITI PUŠTEN NA AERODROM U KABULU: Talibani pozvali zapad da ne ohrabruje OBRAZOVANU ELITU
Ilustracija, Foto: Profimedia

HAOTIČNA SITUACIJA

NIJEDAN AVGANISTANAC NEĆE BITI PUŠTEN NA AERODROM U KABULU: Talibani pozvali zapad da ne ohrabruje OBRAZOVANU ELITU

Mudžahid je naveo da nije za to da se Avganistancima dozvoli odlazak, dodajući da bi stranci mogli da nastave da koriste aerodrom do isteka roka 31. avgusta

Objavljeno:

Talibani su saopštili da više neće dozvoljavati Avganistancima da napuštaju zemlju preko aerodroma u Kabulu, pozivajući zapad da ne ohrabruje organizovanu elitu da beži, jer su novi vladari ponovili da se stranci moraju evakuisati do 31. avgusta.

Govoreći u utorak popodne, portparol talibana Zabiulah Mudžahid najavio je da islamistička militantna grupa više neće dozvoliti Avganistancima pristup aerodromu u Kabulu u pokušaju bega iz zemlje.

Mudžahid je naveo da nije za to da se Avganistancima dozvoli odlazak, dodajući da bi stranci mogli da nastave da koriste aerodrom do isteka roka 31. avgusta.

Ciljajući na zapad, portparol je zahtevao da se zapadne sile suzdrže od evakuacije obrazovane elite Avganistana, poput lekara i inženjera.

On je takođe naveo haotičnu situaciju na aerodromu kao razlog da je Avganistanci izbegnu. On je rekao da se gomile oko aerodroma u glavnom gradu trebaju vratiti svojim kućama, tvrdeći da će njihova sigurnost biti zagarantovana.

Na istom brifingu za novinare, Mudžahid je tvrdio da ljudi mogu ostati u Avganistanu i obećao da neće biti odmazde. Rekao je da su Talibani zaboravili sukobe iz prošlosti i da će dozvoliti da prošla vremena prođu.

On je takođe potvrdio da se Talibani nisu složili da produže rok od 31. avgusta koji su odredile SAD da završe svoju evakuaciju iz Avganistana.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/RT.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.