LIDERI G7 ĆE PRIČATI O EVAKUACIJI IZ AVGANISTANA: Merkel o mogućem rešenju okupacije
Angela Merkel, Foto: Profimedia

užas

LIDERI G7 ĆE PRIČATI O EVAKUACIJI IZ AVGANISTANA: Merkel o mogućem rešenju okupacije

Govoreći nakon virtuelnog samita lidera G7, Dragi je u saopštenju rekao da bi G7 morao da uključi G20 u svoje diskusije o Avganistanu, piše Rojters

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da razgovori koji su danas imali lideri Grupe sedam industrijalizovanih zemalja sveta (G7) nisu doveli do toga da se produži rok za evakuaciju iz Kabula i posle 31. avgusta.

"Konferencija nije rezultirala novim datumima (o završetku misije evakuacije)", rekla je Merkel novinarima nakon virtuelnog sastanka lidera G7.

Ona je dodala da se "intenzivno razgovaralo" o tome da li bi civilni aerodrom u Kabulu mogao da se koristi nakon navednog roka i istakla da je Nemačka spremna da sarađuje sa susedima Avganistana, kao što su Pakistan i Iran, kako bi pomogla izbeglicama, prenosi Rojters.

Ranije je najavljeno da će lideri G7 razgovarati danas o potencijalnom produženju roka za evakuaciju više hiljada ljudi koji pokušavaju da odu iz Avganistana, a koji ističe 31. avgusta, kao i o tome da li da priznaju talibansku vladu ili da joj uvedu sankcije.

Britanski premijer Boris Džonson ranije danas je rekao da u G7 postoji saglasnost o tome da je prvi uslov za talibane da odobre siguran prolaz Avganistancima koji žele da napuste zemlju i nakon dogovorenog roka 31. avgusta.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je danas, posle hitne video konferencije G7, da je organizacija sedam najrazvijenijih zemalja sveta postigla saglasnost oko plana na koji način će se odnositi prema talibanima.

"Ono što smo danas uradili kao G7 jeste postizanje dogovora, ne samo zajedničkog pristupa u rešavanju evakuacije, već smo se saglasili i oko plana na koji način ćemo se odnositi prema talibanima", izjavio je Džnson posle hitnog video samita lidera Grupe sedam najbogatijih zemalja sveta, prenosi Rojters.

On je ponovio da je uslov broj jedan G7 za talibane da i posle 31. avgusta moraju garantovati siguran prolaz svima koji žele da napuste Avganistan.

Džonson je izrazio nadu da će talibani uvideti da je, kako se izrazio, G7 organizacija koja ima presudan globalni "ekonomski, diplomatski i politički uticaj".

"Ono što želimo da poručimo je da Avganistan ne može ponovo da postane leglo terora, ni narko država, a devojčice moraju da imaju pravo na obrazovanje do 18. godine", rekao je britanski premijer.

Na pitanje da li su lideri G7 izvršili pritisak na predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog njegovog pristupa rešavanju krize i odbijanja da produži rok za odlazak preostalih američkih trupa iz Avganistanu i posle 31. avgusta, Džonson je odgovorio da dosadašnja evakuacija iz Kabula predstavlja veoma značajan uspeh vojske.

"Uvereni smo da možemo izvući još više hiljada ljudi, međutim, situacija na aerodromu u Kabulu nije ništa bolja", odgovorio je Džonson.

AP je ranije preneo reči jednog zvaničnika američke administracije da je "predsednik SAD Džozef Bajden odlučio je da ne produži rok za okončanje evakuacije Amerikanaca i avganistanskih saveznika iz Avganistana posle 31. avgusta".

G7 da uključi G20 u diskusije o Avganistanu

Dok se ulažu veliki napori da se sprovede evakuacija iz Avganistana do isteka roka 31. avgusta, italijanski premijer Mario Dragi rekao je danas da bi G7 i Evropa trebalo da usvoje zajedničku politiku o imigraciji iz Avganistana.

Govoreći nakon virtuelnog samita lidera G7, Dragi je u saopštenju rekao da bi G7 morao da uključi G20 u svoje diskusije o Avganistanu, piše Rojters.

"Grupa 20 može pomoći G7 u uključivanju drugih zemalja koje su veoma važne, jer imaju mogućnost kontrole onoga što se dešava u Avganistanu", rekao je Dragi.

(Espreso/Blic/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.