"SVE MNOGO PODSEĆA NA KAMBODŽU": Haotične scene evakuacije iz Kabula pokazale totalnu nepripremljenost SAD!
Ilustracija, Foto: Profimedia

BIĆE OSTAVLJENI NA CEDILU!

"SVE MNOGO PODSEĆA NA KAMBODŽU": Haotične scene evakuacije iz Kabula pokazale totalnu nepripremljenost SAD!

Čak je evakuacija iz Sajgona bila organizovanija od onoga što danas gledamo u Kabulu

Objavljeno:

Haotične scene evakuacije iz Kabula pokazale su totalnu nepripremljenost SAD na taj scenario. “Sve mnogo podseća na Kambodžu”, kaže američki novinar.

Džim Lauri je, u razgovoru za Raša tudej, rekao da je sada preksano i da će brojni Avganistanci, kojima je obećano da će biti evakuisani jer su radili za američke trupe, biti ostavljeni na cedilu.

Lauri kaže da haotične scene sa kabulskog aerodrome neverovatno podsećaju na one koje su se odigravale prilikom povlačenja iz Kambodže i Sajgona, a kojima je i sam prisustvovao.

"To je problem, previše je sličnosti. Nije lako izgubiti dvadesetogodišnji rat, a sada su SAD izgubile dva takva rata za 50 godina", kazao je novinar.

Prema njegovim rečima, čak je evakuacija iz Sajgona bila organizovanija od onoga što danas gledamo u Kabulu, a počela je, podseća Lauri, pre nego što je grad okupiran. Takođe, za razliku od avganistanske vojske, armija tadašnjeg Južnog Vijetnama prižala je kakav-takav otpor, kupujući vreme za evakuaciju.

"U slućaju Vijetnama bilo je vremena. Vojska Južnog vijetnama se borila i bila čak i dobra u tome, a uspeli su da se drže čak 55 dana, pa je bilo vremena da se evakuie brojno američko osoblje, ka oi svi ljudi koji su radili za njih", naveo je Lauri.

On ocenjuje da šta god da SAD sada pokušaju, nemaju šanse da spasu sve Avganistance koji su darili za njih. Jednostavno, nemaju vremena.

To znači da će svi biti ubijeni jer talibani nemaju milosti, pogotovo za izdajnike.

"Na žalost, kada god se Amerika umeša u strane ratove, imaju tendenciju da nameću stvari onako kako oni misle da treba da nameetnu it u su se sada zeznuli", smatra ovaj američki novinar.

Mislim, dodaje, da je i u Avganistanu, kao i u Vijetnamu i Kambodži, glavni problem SAD što su mislili da su istrenirali lojalnu armiju, ali su zaboravili na to da snaga te vojske ne leži u samim vojnicima već u njihovim komandantima, a znamo koliko su oni korumpirani u Avganistanu.

Bonus video:

00:45

Espreso redakcija bira pobednika Zadruge 4!

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.