DIREKTOR CIA ODRŽAO TAJNI SASTANAK SA LIDEROM TALIBANA U KABULU? Susret najvišeg nivoa predstavnika dve strane
Avganistan, Foto: Profimedia

TEMA OPERACIJA EVAKUACIJE?

DIREKTOR CIA ODRŽAO TAJNI SASTANAK SA LIDEROM TALIBANA U KABULU? Susret najvišeg nivoa predstavnika dve strane

Britanija, Francuska i ostali američki saveznici saopštili su da je potrebno više vremena za evakuaciju njihovog osoblja

Objavljeno:

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijem Berns održao je tajni sastanak sa de fakto liderom talibanskog pokreta Abdulahom Ganijem Baradarom, piše danas "Vašington post".

List navodi, pozivajući se na upućene američke zvaničnike, da je sastanak održan juče u Kabulu i da je to do sada bio susret najvišeg nivoa predstavnika dve strane.

Izvori nisu želeli da budu imenovani zbog osetljivosti teme.

CIA je odbila da komentariše sastanak sa talibanima, a u tekstu se navodi da je tema verovatno bio rok za završetak operacije evakuacije iz Kabula, koju sprovodi vojska SAD. Rok ističe 31. avgusta.

Administracija predsednika Džozefa Bajdena je pod pritiskom pojedinih saveznika da zadrži američke snage u Avganistanu i nakon tog datuma da bi pomogle u evakuisanju desetina hiljada građana SAD i zapadnih država, kao i avganistanskih saveznika koji su očajni nakon dolaska talibana na vlast.

Britanija, Francuska i ostali američki saveznici saopštili su da je potrebno više vremena za evakuaciju njihovog osoblja, ali je talibanski portparol upozorio da je kršenje roka "crvena linija" i da će biti "posledica" ako američke trupe ostanu nakon 31. avgusta.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.