ŽIVOTI HRVATSKIH VOJNIKA KOJI SU BILI U AVGANISTANU U OPASNOSTI ZBOG OGROMNE GREŠKE AMERIKANACA? Evo šta se desilo!
Doček ostataka Josipa Briskog, Foto: Profimedia

OPASNO

ŽIVOTI HRVATSKIH VOJNIKA KOJI SU BILI U AVGANISTANU U OPASNOSTI ZBOG OGROMNE GREŠKE AMERIKANACA? Evo šta se desilo!

U nedavnoj ofanzivi, talibani su osim savremenih izviđačkih dronova, helikoptera, aviona, oklopnih vozila i druge opreme, došli i do ručnih biometrijskih uređaja HIIDE

Objavljeno:

Portparol talibana u Avganistanu Suhail Šahin upozorio je da će biti posledica ako zapadne zemlje prekorače rok za povlačenje iz te zemlje kojeg je s talibanima dogovorio Donald Tramp, a potvrdio Džo Bajden.

Postoji veoma važan razlog zbog kojega je talibanima stalo da se granice za Avganistance što pre zatvore. Naime, američki kontraobavještajni sistem zakazao je do te mere da su talibanima ostavili sistem za biometrijsku identifikaciju osoba kojom su zapadne snage ne samo evidentirale osobe od potencijalne pretnje po njihove vojne snage, nego su identifikovali i zaposlene koji su obavljali neku službu za Amerikance, NATO i njihove saveznike.

U nedavnoj ofanzivi, talibani su osim savremenih izvidničkih dronova, helikoptera, aviona, oklopnih vozila i druge opreme, došli i do ručnih biometrijskih uređaja HIIDE (Handheld Interagency Identity Detection Equipment) koji sadrže biometrijske podatke poput dužice oka i otisaka prstiju, i druge podatke za sada neutvrđenog broja Avganistanaca. Potvrdili su to za portal The Intercept funkcioner Zajedničke komande za posebne operacije i još tri biša američka vojna oficira.

Veteran vojnih specijalnih operacija rekao za The Intercept da će talibanima sigurno trebati dodatni alati za obradu podataka iz sustava HIIDE, ali to im neće biti baš tako velika prepreka. "Talibani nemaju opremu za korišćenje podataka, ali ISI ima", rekao je misleći na pakistansku obaveštajnu agenciju Inter-Services Intelligence.

Poznato je da je Pakistan, uz Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate još 1996. priznao afganistanski emirat, nakon što su talibani osvojili Kabul. Od tada ISI blisko sarađuje s talibanima, a poznato je da je pakistanska obaveštajna agencija među pet, a u najgorem slučaju među deset najboljih obaveštajnih agencija na svetu.

Spomenimo za kraj da je pomenutim uređajem identifikovan ubijeni Osama Bin Laden. Pitanje koje se nekako nameće kao logično jeste, nisu li i hrvatski vojnici u Afganistanu skenirani sustavom koji se sad nalazi u rukama talibana, pita se novinar Slobodne Dalmacije.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.