NAUČNICI NAPRAVILI LJUDSKI MOZGIĆ SA DVA PRIMITIVNA OKA KOJA FUNKCIONIŠU: Da li su sada zaista PRETERALI?
Organoid, Foto: Profimedia

FRANKENŠTAJNOVSKI

NAUČNICI NAPRAVILI LJUDSKI MOZGIĆ SA DVA PRIMITIVNA OKA KOJA FUNKCIONIŠU: Da li su sada zaista PRETERALI?

U pitanju je izučavanje stem ćelija

Objavljeno:

Da li je ovog puta nauka preterala?

Istraživači u Univerzitetskoj bolnici u Dizeldorfu su napravili nešto zaista frankenštajnovski: stvorili su mozgiće sa polu-funkcionalnim očima.

Ovo istraživanje je objavljeno u magazinu Cell Stem Cell. Naučnici su nastavili svoj rad na stvaranju ćelija koje su ujedinjene u "mozgovne organoide". Dodali su primitivne oči na ovaj skup ćelija kako bi istražili načine na koji dva organa interaguju jedan s drugim.

Kao što mu i ime kaže, mozgovni, ili cerebralni organoid je nešto nalikm malenom ljudskom mozgu. U stvari, cerebralni organoidi mogu da se uporede sa mozgom desetonedeljnog embriona, iako ih naučnici razvijaju u epruveti, iz stem ćelija (naučnici stvaraju stem ćelije vraćanjem ljudskih ćelija kože nazad u njihovo stem stanje).

Organoidi
foto: Profimedia

- U mozgu sisara, nervna vlakna retinalnih ganglijskih ćelija se pružaju do svojih meta u mozgu, s kojima se spajaju, što je aspekt koji nikada nike bio viđen u eksperimentu - rekao je autor istraživanja Džej Gopalakrišnan. - Ovi organoidi mogu da nam pomognu da istražimo interakciju mozak-oko tokom razvoja embriona, da saznamo više o urođenim poremećajima retine, i da razvijemo personalizovane lekove i terapije transplantacije.

A šta "osećaju" ovi organoidi sa očima? Gopalakrišnan i njegove kolege kažu da organoidi sa očima zaista detektuju svetlost. Iako još uvek nemamo ideju da li mozak "doživljava" ove slike.

Bonus video:

00:30

SNIMAK KRAĐE U SKADARSKOJ: Pogledajte trenutak teškog lopovluka

(Espreso/Nerdist)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.