RUSIJA NEĆE EVAKUISATI AMBASADU I SVOJE DRŽAVLJANJE IZ AVGANISTANA: Marija Zaharova kaže da nema govora o TOME!
Marija Zaharova, Foto: Printskrin

stav

RUSIJA NEĆE EVAKUISATI AMBASADU I SVOJE DRŽAVLJANJE IZ AVGANISTANA: Marija Zaharova kaže da nema govora o TOME!

- Želela bih da naglasim da nema govora o evakuaciji osoblja ambasade ili ruskih državljana iz Avganistana - rekla je Zaharova na redovnom brifingu

Objavljeno:

Rusija neće hitno evakuisati osoblje ambasade ili svoje građane iz Avganistana za one koji to žele planiraju se brojni izvozni letovi, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Želela bih da naglasim da nema govora o evakuaciji osoblja ambasade ili ruskih državljana iz Avganistana - rekla je Zaharova na redovnom brifingu.

Portparolka je napomenula da se trenutno radi na čarter letovima, kao što je to ranije bio slučaj u vezi sa pandemijom virusa korona, uz učešće lokalne avio-kompanije.

- Pošto sada ne postoji takva mogućnost, planirano je organizovanje specijalnih letova, uključujući i za državljane Rusije koji žele da napuste Avganistan - dodala je ona.

Zaharova je saopštila da su predstavnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) dali garancije da se neće mešati u organizaciju i letove takvih letova.

Portparolka je precizirala da je civilno vazduhoplovstvo Rusije spremno da preveze u drugu državu državljane Avganistana koji žele da napuste ovu zemlju.

- U svetlu trenutne situacije na aerodromu u Kabulu i nemogućnosti niza zapadnih država da organizuju evakuaciju svojih diplomata, vojnog osoblja i civila iz Avganistana, a da ne govorimo o avganistanskim državljanima koji su sa njima sarađivali i njihovih porodica koje žele da napuste zemlju, ali nemaju takvu mogućnost, želimo da obavestimo o sledećem: kako bismo sprečili pogoršanje humanitarne situacije u Avganistanu, spremni smo da pružimo usluge ruskog civilnog vazduhoplovstva kako bismo osigurali prelet bilo kojeg broja državljana Avganistana, uključujući žene i decu, u bilo koje strane zemlje koje pokažu interesovanje za njihov prijem i smeštaj - istakla je ona.

Militanti pokreta Taliban su ušli u Kabul 15. avgusta i objavili da su oslobodili Avganistan, kao i da smatraju rat završenim. Pre toga, usred povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika iz Avganistana, talibani su pokrenuli veliku ofanzivu protiv snaga avganistanske vlade.

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.