MERKEL I BAJDEN RAZGOVARALI SU O SITUACIJI U AVGANISTANU: Dogovorili su dalju saradnju!
Merkel i bajden, Foto: Printscreen/Youtube

tesno

MERKEL I BAJDEN RAZGOVARALI SU O SITUACIJI U AVGANISTANU: Dogovorili su dalju saradnju!

Sinoć je Merkelova razgovarala i sa predsednikom Pakistana Imranom Kanom, kao i sa emirom Katara Tamimom Al Tanijem

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o situaciji u Avganistanu.

"U telefonskom razgovoru Merkelova je prenela nemački pogled na potrebu da se što je moguće više avganistanskim državljanima koji su podržavali Nemačku omogući napuštanje zemlje. Merkel i Bajden su dogovorili dalju tesnu saradnju, kao i saradnju između Bundesvera i američkih bezbednosnih snaga na aerodromu u Kabulu. Jedinstveni su u stavu da treba što više osoba, kojima je potrebna zaštita, izvesti iz zemlje", naveo je portparol nemačke vlade Sstefen Zajbert.

Takođe Merkelova razgovarala je danas i sa predsednikom Uzbekistana Ssavkatom Mirsijajevim, kojem je šefica nemačke vlade zahvalila na logostičkoj podršci u sprovođenju nemačkih letova za evakuaciju građana.

Sinoć je Merkelova razgovarala i sa predsednikom Pakistana Imranom Kanom, kao i sa emirom Katara Tamimom Al Tanijem.

U svim telefonskim razgovorima, preneo je Zajbert, kancelarka je iznela zahtev da talibani moraju odustati od nasilja, da moraju poštovati ljudska prava i omogućiti svima slobodu kretanja koji žele da napuste zemlju.

Takođe je kazala da Nemačka podržava rad UNHCR-a u Avganistanu i susednim državama, te se založila za podršku kod međunarodnih partnera.

Rusija razmatra evakuaciju svojih državljana iz Avganistana

Ruska ambasada u Avganistanu je potvrdila da razmatra organizovanje čarter letova i evakuaciju svojih građana iz Avganistana.

"Razmatramo kako da organizujemo čarter letove za evakuaciju državljana Rusije, ali potrudićemo se da pomognemo svima", navodi se u saopštenju ruske ambasade u Kabulu, prenosi TAS S.

Iz ambasade je stigla potvrda da je avion kompanije Uter danas stigao u Kabul iz Moskve, ali i da nije planirala evakuacija tim avionom.

Utairov avion koji je stigao u Kabul nije predviđen za evakuaciju

državljani Rusije. Zakupila ga je misija UN za pomoć Avganistanu (UNAMA) i koliko znamo UNAMA sprovodi rutinsku rotaciju osoblja. Format njihove misije je promenjen u humanitarni i potrebno im je novo osoblje. Oni će nastaviti sa radom u Kunduzu, u Džalalabadu i u Kandaharu", saopštila je ambasada Ruske Federacije u Kabulu.

UN premestile svoje službenike iz Avganistana u Kazahstan

Ujedinjene nacije premestile su 100 međunarodnih službenika iz Avganistana u Kazahstan kako bi mogli da rade, a u saopštenju navode da su "posvećene tome da ostanu i pruže podršku avganistanskom narodu".

UN u Avganistanu imaju oko 300 svojih službenika i 3.000 domaćih, piše Rojters.

"Ovo je privremena mera koja treba da omogući Ujedinjenim nacijama dalju isporuku pomoći narodu Avganistana uz minimalne smetnje, dok se istovremeno smanjuje rizik za zaposleno osoblje", rekao je portparol UN Stefan Dijarik.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.