OSEĆAM SE KAO POTPUNI NEUSPEH, NAŠI VOJNICI SU DŽABA GINULI: Američki VOJNI VETERANI skrhani nakon POVLAČENJA!
Američki vojnici u Avganistanu, Foto: Profimedia

očajni su

OSEĆAM SE KAO POTPUNI NEUSPEH, NAŠI VOJNICI SU DŽABA GINULI: Američki VOJNI VETERANI skrhani nakon POVLAČENJA!

"I sada se pitam da li je poslednjih 20 godina bilo potpuno besmisleno i uzaludno", rekao je jedan veteran za CNN

Objavljeno:

Dok se SAD povlače iz Avganistana, svet posmatra kako Talibani brzo preuzimaju kontrolu nad zemljom ulazeći u nedelju i u Kabul. U isto vreme, bivši avganistanski predsednik Ašraf Gani beži iz zemlje, a SAD evakuiše svoju ambasadu.

Zbog svega toga, mnogi američki veterani su frustrirani i razočarani najviše zbog činjenice da su Talibani u kratkom roku uspeli da zauzmu državu uprkos 20 godina rata koji se vodio.

"Sada sedim ovde mnogo godina udaljen od događaja koji me je odveo u vojsku, a to su bili napadi 11. septembra", rekao je Mat Zeler, veteran iz Avganistana i predsednik savetodavnog odbora Udruženja ratnih saveznika.

Avganistan
foto: Profimedia

"I sada se pitam da li je poslednjih 20 godina bilo potpuno besmisleno i uzaludno", rekao je za CNN.

"Svi prijatelji koje sam izgubio u Avganistanu - zbog čega su umrli? Za šta su bili žrtvovani ako je ovo krajnja država?" "Mislim da u ovom trenutku nisam učinio ništa vredno", rekao je za CNN.

SAD vojska
foto: prentscreen

Ali za veterane poput Zelera, način na koji je okončan najduži američki rat samo je deo toga: Oni su takođe zabrinuti za avganistanske prevodioce, i pomoćno osoblje koje je godinama radilo sa Sjedinjenim Državama uprkos velikom riziku po sebe i porodicu.

Talibani
foto: Profimedia

Zeler je raspoređen u Avganistan 2008. godine i služio je kao borbeni savetnik avganistanskih snaga bezbednosti. Četrnaestog dana u zemlji, Zelerov afganistanski tumač Janis Shinvari spasio mu je život ubivši dva talibanska borca koji su se spremali da ga ubiju. Da bi vratio svoj životni dug, Zeler je kasnije pomogao Shinvariju da dobije vizu i dođe u Sjedinjene Države. Shvativši koliko je proces bio težak, Zeler i Shinvari pokrenuli su organizaciju „Niko ne ostaje iza“, organizaciju koja pomaže dovođenje tumača koji su radili sa američkim trupama u Americi. Zeler je godine posvetio ovom poslu, uključujući i poslednjih meseci pozivajući američke zvaničnike da učine više kako bi osigurali sigurnu evakuaciju američkih saveznika iz Avganistana. Ali sada, gledajući Avganistan kako pada u ruke talibana dok se hiljade avganistanskih saveznika otimaju za izlaz, rekao je "Osećam se kao potpuni i neuspeh."

Veterani i njihove porodice se pitaju zašta su se žrtvovali, ali među avganistanskim ratnim veteranima postoji širok spektar mišljenja o povlačenju, rekao je Tom Porter, avganistanski veteran i izvršni potpredsednik za odnose s vladom u Iraku i avganistanskim veteranima Amerike (IAVA).

Avganistanci, Talibani
foto: Profimedia

Ističući da ne govori u ime svih, Porter je rekao da neki veterani smatraju da je povlačenje zakasnelo, dok drugi veruju da su Sjedinjene Države trebale ostati kako bi sprečile svako nasilje. "Ali velika većina veterana sa kojima se čujem imaju veliku zabrinutost za veterane koji su se toliko žrtvovali i porodice koje su porodice "Zlatne zvezde" i koje su izgubile sinove i svoje muževe, svoje očeve i majke i druge članove porodice u ovih 20 godina ", rekao je Porter. "Pitaju se da li je usluga njihovih najmilijih vredela toga?"

Slike koje dolaze iz Avganistana brzo grade narativ, rekao je, koji će oblikovati stavove veterana o proteklih 20 godina. "To će obojiti način na koji veterani i pripadnici službi razmišljaju o završetku svoje službe, rezultatu svoje službe", rekao je Porter. "Svi u zajednici će gledati da vide, kako će istorija pamtiti ono što smo tamo radili?"

(Espreso / CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.