SAVET BEZBEZBEDNOSTI APELUJE: Važno je!
Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

OGLASILI SE

SAVET BEZBEZBEDNOSTI APELUJE: Važno je!

To je ponovila američka ambasadorka pri Un Linda Tomas-Grinfild, koja je rekla da Avganistan "nikad, nikad više ne treba da bude baza za terorizam"

Objavljeno: 22:07h

Savet bezbednosti UN apelovao je danas za kraj nasilja u Avganistanu i upozorio talibane koji su se vratili na vlast, da ne pomisle da od zemlje naprave bazu za buduće terorističke napade.

U zajedničkom saopštenju izdatom posle današnje vanredne sednice posvećene situaciji u Avganistanu, Savet bezbednosti je pozvao da se odmah prekinu sva neprijateljstva i da se putem proširenih pregovora formira nova vlada, ujedinjena i reprezentativna, u kojoj će biti puno i značajno učešće žena.

Savet bezbednosti se sastao danas u sedištu UN u Njujorku, dan posle povratka talibana na vlast u Avganistanu. Dvadeset godina pošto ih je proterala sa vlasti medjunarodna koalicija predvodjena SAD-om radikalni islamisti juče su zauzeli Kabul u ofanzivi pokrenutoj posle početka povlačenja Amerikanaca tokom koje su se avganistanske snage raspale.Posle dolaska talibana u glavni grad Kabul i bekstva predsednika Ašrafa Ganija nastale su scene haosa na kabulskom aerodromu kada su hiljade Avganistanaca pokušale da pobegnu od novog režima. Savet bezbednosti je naglasio da je važno boriti se protiv terorizma u Avganistanu da bi se osiguralo da avganistanska teritorija na bude upotrebljena za pretnju ili napad na bilo koju zemlju, i da ni talibani ni bilo koja druga grupa ili avganistanski pojedinac ne podržavaju teroriste koji deluju na teritoriji neke druge zemlje.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš otvorio je sastanak izrazivši strahovanje za poštovanje ljudskih prava i pozvao medjunarodnu zajednicu da se ujedini da osigura da Avganistan nikad više ne bude upotrebljen kao platforma ili utočište za terorističke organizacije.

To je ponovila američka ambasadorka pri Un Linda Tomas-Grinfild, koja je rekla da Avganistan "nikad, nikad više ne treba da bude baza za terorizam".

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.