TALIBANI UŠLI U KABUL! Krenulo je PREUZIMANJE KONTROLE
Kabul, Foto: EPA/Jawad Jalali

haos

TALIBANI UŠLI U KABUL! Krenulo je PREUZIMANJE KONTROLE

Talibani takođe oslobađaju zatvorenike u zatvorima Bagram i Pul-e-Čarhi

Objavljeno: 18:01h

Talibani su počeli da preuzimaju kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama, nakon što su vladine snage napustile glavni grad Avganistana, saopštio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid.

Talibani su ušli u Kabul „mirno“, javlja reporter CNN.

„Čujemo tu i tamo pucnjavu, ali nema izveštaja o uličnim borbama avganistanskih bezbednosnih snaga, nagomilanih u posebnim područjima kako bi sprečili ulazak talibana. Koliko znamo, a ovde je mrak, te nismo u mogućnosti da idemo okolo i svojim očima se uverimo u stanje na terenu, talibani glatko klize kroz grad“, kazao je on.

Dodao je da su ovo vremena bez presedana, „delimično jer niko nije mogao da zamisli da će talibani neometano ući u grad od šest miliona ljudi“, i jer je avganistanski predsednik rekao da je „u suštini želeo da ostane, a sad je nestao bez potencijalne predaje vlasti prelaznoj vladi.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid na Tviteru je naveo da su želeli mirno da zauzmu glavni grad i stoga nisu upotrebili silu, ali su vladine snage napustile to područje i evakuisale zgrade.

Napominjući da su počeli da preuzimaju kontrolu nad centrom i javnim zgradama kako bi sprečili moguće incidente i pljačku, Mudžahid je poručio da će „garantovati bezbednost u gradu“.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio je zemlju avionom koji je poleteo sa aerodroma u Kabulu.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli da ulazite i u rubna naselja glavnog grada Avganistana.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuiše osoblje ambasade.

Talibani takođe oslobađaju zatvorenike u zatvorima Bagram i Pul-e-Čarhi.

Mudžahid je ranije danas, takođe na Tviteru, poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. Iz avganistanske vlade su takođe saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaji vlasti prelaznoj upravi.

(Espreso/N1/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.