PREDSEDNIK AVGANISTANA SE POVUKAO IZ ZEMLJE: Talibani uspeli u svojoj nameri
Foto: Print Screen Youtube

NOVO

PREDSEDNIK AVGANISTANA SE POVUKAO IZ ZEMLJE: Talibani uspeli u svojoj nameri

Međutim, zasad nema informacija o ostavci

Objavljeno:

Avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju, preneo je "Gardijan" pisanja TOLO njuza. Informaciju o odlasku predsednika iz zemlje potvrdila je i Al Džazira.

Kako je ranije javio portal "Midl Ist Aj", očekivalo se da će predsednik Ganida podnese ostavku u narednim satima, iako je bilo najave da će to da uradi juče kada se prvi put obratio naciji nakon munjevitog prodora talibana.

Međutim, zasad nema informacija o ostavci.

Prema izvorima iz palate predsednik Gani je ranije danas pregovarao sa američkim mirovnim izaslanikom Zalmajom Halilzadom i zvaničnicima NATO.

Talibani su saopštili danas da kontrolišu celu teritoriju Avganistana. U saopštenju talibana se navodi da se u glavnom gradu Kabulu ne vode borbe.

Ministar unutrašnjih poslova Avganistana Abdul Satar izjavio je ranije da će primopredaja vlasti biti mirna i da jedinice talibana neće jurišati da osvoje glavni grad. Islamski militanti proterani su iz Kabula, uz pomoć saveznika, pre 20 godina, posle 11. septembra i napada na SAD.

Talibani očekuju mirnu tranziciju vlasti u narednih nekoliko dana, izjavio je danas portparol političke kancelarije talibana u Kataru Suhail Šahen, u trenutku kada su pobunjenici stigli do glavnog grada Avganistana Kabula. Šahen je dodao da će ta ekstremistička islamistička grupa štititi prava žena, kao i slobode medijskih radnika i diplomata, preneo je Rojters.

- Uveravamo ljude, posebno u gradu Kabulu, da su njihova imovina, njihovi životi bezbedni - rekao je Šahen u intervjuu za BBC.

(Espreso/ Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.