KABUL NA STAKLENIM NOGAMA: Talibani započeli ofanzivu na glavni grad
Foto: Profimedia

BURNO

KABUL NA STAKLENIM NOGAMA: Talibani započeli ofanzivu na glavni grad

Talibani su danas osvojili granični prelaz Torkham prema Pakistanu, tako da sada drže sve granične prelaze u zemlji, dok su američki helekopteri počeli da sleću kod ambasade SAD u Kabulu

Objavljeno:

Pripadnici pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) započeli su ofanzivu na Kabul, nakon što su opkolili glavni grad Avganistana, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Militanti su preuzeli kontrolu nad Univerzitetom Kabul, koji se nalazi na zapadu avganistanske prestonice, saopštio je lokalni izvor za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, teroristi su čak podigli svoje zastave na jednom od gradskih područja nedaleko od univerziteta.

Televizija „Al Arabija“ javila je da su talibani saopštili da će svima koji to žele obezbediti mogućnost da napuste Kabul.

Zauzeli granicu prema Pakistanu

Talibani su danas osvojili granični prelaz Torkham prema Pakistanu, tako da sada drže sve granične prelaze u zemlji, dok su američki helekopteri počeli da sleću kod ambasade SAD u Kabulu.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Šeik Rašid Ahmed potvrdio je da su talibani zauzeli granični prelaz Torkham i naveo da je Pakistan obustavio pogranični saobraćaj na tom punktu, preneo je AP.

Ovaj prelaz bio je poslednji pod kontrolom avganistanske vlade.

U međuvremenu helikopteri su sleteli kod američke ambasade u Kabulu, a diplomatska vozila napuštaju zgradu ambasade u trenutku dok talibani nastavljaju munjevito napredovanje prema prestonici.

Prethodno su talibani zauzeli Džalalabad, poslednji veliki grad koji su držale snage sve više izolovane centralne vlade, čime je još više stegnut obruč oko prestonice koju napuštaju desetine hiljada stanovnika.

(Espreso/ Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.