PARADA PONOSA U SARAJEVU: Policija čuva povorku, pretili im ISLAMISTI!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

lgbtiq+

PARADA PONOSA U SARAJEVU: Policija čuva povorku, pretili im ISLAMISTI!

Organizacije koje se zalažu za prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale organizovati javne povorke, no u tom su u potpunosti prvi put uspele tek 2019. godine

Objavljeno: 10:03h

Središte Sarajeva su u subotu od jutarnjih sati blokirale jake policijske snage kako bi sprečile izgrede tokom najavljene povorke ponosa koju organiziraju LGBT organizacije, ali i okupljanja njihovih protivnika.

Skup pod nazivom Otpor s margine najavile su organizacije koje okupljaju pripadnike homoseksualne i transrodne zajednice, a ovo je treći put da se on je u glavnom gradu BiH s namerom da se upozori na stalnu diskriminaciju pripadnika seksualnih manjina.

Potporu skupu dala vlada

Podršku ovom okupljanju dali su općinske vlasti te vlada Sarajevske županije, kao i gradska uprava Sarajeva te Ured visokog predstavnika (OHR) i veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije.

"Biću i lično deo povorke jer verujem i podržavam te vrednosti. Ujedno, predstavljaću i vladu Ujedinjenog Kraljevstva jer je to naša politika", napisao je na svom blogu uoči skupa britanski veleposlanik u BiH Matju Fild podsećajući kako njegova zemlja već tri decenije radi na eliminisanju diskriminacije LGBT osoba.

Reagovali iz konzervativne islamističke organizacije

No na okupljanje LGBT osoba i onih koji podupiru njihova prava odmah su reagovali iz konzervativne islamističke organizacije pod nazivom Vjera, narod, pravda. Prijavili su organiziranje kontramitinga odnosno okupljanja svojih sledbenika koji ne podržavaju pravo homoseksualaca na javno izražavanje svoje seksualne orijentacije. Policija je odobrila i to okupljanje, planirano istodobno kada i povorka ponosa.

Stoga su poduzete mjere da se dva skupa održe na pristojnoj fizičkoj udaljenosti, a kako bi spriječili moguće izgrede na sarajevskim je ulicama raspoređeno više od tisuću policajaca s opremom za razbijanje demonstracija.

Organizacije koje se zalažu za prava seksualnih manjina godinama su u Sarajevu pokušavale organizovati javne povorke, no u tom su u potpunosti prvi put uspele tek 2019. godine.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.