TALIBANSKA VOJSKA NAPREDUJE: Južni deo grada Kabula sada je pod njihovom upravom
Talibani, Foto: Profimedia

rat

TALIBANSKA VOJSKA NAPREDUJE: Južni deo grada Kabula sada je pod njihovom upravom

Talibani su zauzeli severni, zapadni i južni Avganistan poslednjih nedelja

Objavljeno: 09:35h

Talibani su zauzeli provinciju Logar, odmah južno od glavnog grada Kabula, rekao je jedan avganistanski poslanik iz te provincije.

Homa Ahmadi rekao je da talibani drže celu provinciju pod kontrolom, uključujući njen glavni grad i da su danas stigli do oblasti u susednoj provinciji Kabul.

Time su se pobunjenici približili na manje od 80 kilometara južno od glavnog grada Kabula. Talibani su u brzoj ofanzivi zauzeli veći deo severnog, zapadnog i južnog Avganistana manje od tri nedelje od najavljenog potpunog povlačenja SAD iz zemlje.

Oni su danas pokrenuli napad iz više pravaca na Mazar-i-Šarif, veliki grad u severnom Avganistanu koga brane snage nekoliko milicija. Portparol guvernera provincije severni Balk rekao je da su talibani danas napali taj grad iz više pravaca i da su počele teške borbe na njegovim obodima. Avganistanski predsednik Ašraf Gani je posetio Mazar-i-Šarif u sredu da podrži odbranu grada i tada se sastao sa nekoliko komandanata milicija koje su povezane sa vladom. Talibani su zauzeli severni, zapadni i južni Avganistan poslednjih nedelja, a vladi koju podržava zapad ostao je samo mali deo provincija u centru i na istoku zemlje kao i glavni grad Kabul.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Beta ap)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.