VELIKA MISTERIJA NA MARSU: Niko ne zna gde je nestao kamen koji je pokupio rover Persevirens!!!
Persevirens, Foto: Youtube/printscreen

NESTAO

VELIKA MISTERIJA NA MARSU: Niko ne zna gde je nestao kamen koji je pokupio rover Persevirens!!!

To ne bi bilo prvi put da se površina Crvenog planeta pokazala teško dostupnom za analitičku opremu nekog NASA-inog rovera

Objavljeno:

Svemirski inženjeri ulažu velike napore da otkriju što je pošlo po zlu kada je NASA-in rover Perseverance pokušao prikupiti prvu kamenu jezgru na Marsu. Činilo se da mehanizmi robota funkcionišu savršeno, ali kada su pregledali metalnu cev, za koju se očekivalo da sadrži uzorak, ustanovljeno je da je - prazna, piše BBC.

Članovi misije smatraju da bi za to mogla biti kriva određena svojstva ciljnog kamena. Očekuju da bi zagonetka trebala biti rešena analizom fotografija i daljinskim merenjima.

- Prve projene govore da je cev bila prazna verovatno zato što kamenje na Marsu nije imalo očekivana svojstva, a manja je verovatnoća da je došlo do hardverskog problema sa sistemom uzorkovanja, izjavila je Jennifer Trosper, voditeljka projekta za Perseverance u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon u Kaliforniji.

- U narednih nekoliko dana, misija će uložiti vreme na analizu podataka koje imamo, a takođe će prikupiti i neke dodatne dijagnostičke podatke za razumevanje temeljnog uzroka prazne cevi, rekla je.

NASA
foto: Profimedia

Rover Perseverance ima sistem bušenja i izvlačenja na kraju svoje robotske ruke dugačke dva metra. Može izrezati i dohvatiti uzorke stena veličine prsta. Potom ih prosleđuju jedinici za obradu unutar rovera koja ih pakuje i zatvara u cilindre od titana.

Pre zatvaranja, kamera i sonda analiziraju prikupljeni materijal. Kada su to pokušali napraviti u petak, postalo je očigledno da uzorak nedostaje.

To ne bi bilo prvi put da se površina Crvenog planeta pokazala teško dostupnom za analitičku opremu rovera.

Na primer, sonda NASA-ine misije InSight imala je problema 2018. godine kada je pokušala i nije uspela zabiti svrdlo u tlo, jer je naišla na nepoznatu prepreku. Mogli su probiti tlo znatno pliće nego što su očekivali.

Prikupljanje uzoraka NASA označava kao prekretnicu, jer je reč o početku traženja dokaza o nekadašnjem postojanju života na Marsu. Proces će trajati oko 11 dana.

"Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića", rekao je nedavno NASA-in naučnik Thomas Zurbuchen.

(Espreso, Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.