MERKEL PRED ODLAZAK IDE NA VAŽAN PUT! Jednu zemlju će kancelarka morati da poseti
Angela Merkel, Foto: Profimedia

kriza

MERKEL PRED ODLAZAK IDE NA VAŽAN PUT! Jednu zemlju će kancelarka morati da poseti

"Nemačka kancelarka Angela Merkel namerava da poseti Ukrajinu 22. avgusta", objavio je na Fejsbuku Sergej Nikiforov, glasnogovornik predsedničke kancelarije

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja posreduje u krizi između Kijeva i Moskve, posetiće Ukrajinu nekoliko nedelja pre nego što ode sa dužnosti, objavila je danas kancelarija ukrajinskog predsednika.

Merkel će Ukrajinu posetiti nešto pre proslave 30. godišnjice ukrajinske nezavisnosti i prvog foruma u organizaciji Kijeva o ruskoj aneksiji Krima.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel namerava da poseti Ukrajinu 22. avgusta", objavio je na Fejsbuku Sergej Nikiforov, glasnogovornik predsedničke kancelarije.

Teme posete biće sigurnost i bilateralni odnosi.

Nemačka je jedan od glavnih pomagača Ukrajini u krizi sa Rusijom, koja je 2014. jednostrano anektirala Krim i podržava proruske separatiste na istoku zemlje u sukobima u kojima je poginulo 13.000 ljudi.

Nemačka i Francuska posrednici su u sklopu tzv. "normandijskog" formata, kojim se nastoji pronaći trajno rešenje za taj oružani sukob, ali bez uspeha.

Ukrajina će dan nakon Merkel, 23. avgusta, primiti u posetu čelnike Poljske, Litvanije i Letonije, sa kojima će razgovarati o aneksiji Krima, na prvom forumu te vrste.

Merkel, koja će otići sa dužnosti nakon 16 godina na vlasti nakon parlamentarnih izbora u septembru, posetu će iskoristiti i kako bi uverila Kijev da neće pretrpeti štetu zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2, koji bi uskoro trebalo da bude završen.

Gasovod će prenositi ruski gas u Nemačku preko Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu, zbog čega će Kijev izgubiti deo prihoda od tranzita ruskog gasa preko svoje teritorije.

(Espreso/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.