LUKAŠENKO DEMANTUJE SPOROĐENJE REPRESIJE!
Aleksandar Lukašenko, Foto: Profimedia

obratio se

LUKAŠENKO DEMANTUJE SPOROĐENJE REPRESIJE!

"Mi ne ucenjujemo, mi ne pretimo, primorani smo da reagujemo", rekao je on

Objavljeno:

Beloruski predsednik Aleksnadar Lukašenko demantovao je danas da je vlada sprovela masovnu represiju posle njegovog reizbora za šefa države pre tačno godinu dana što je izazvalo višemesečne masovne proteste.

Policijski zvaničnici su čak priznali da su primili više od 4.000 žalbi oko prebijanja i torture.

Lukašenkove izjave date su tokom maratonske osmočasovne konferencije za novinare, na godišnjicu predsedničkih izbora na kojima je prema zvaničnim podacima izabran za šesti mandat, koje su kao nameštene osudili opozicija i Zapad.

Konferencija za novinare tokom koje je Lukašenko kritikovao zapadne novinare dok su neki beloruski novinari i blogeri emocionalno branili akcije njegove vlade, održana je u vreme kada raste pritisak na Belorusiju sa zapada zbog njenog ophodjenja prema kritičarima vlade.

Lukašenko je rekao da su izbori održani "potpuno transparentno" i da je opozicija, koja je pozivala na napad na vlast pripremala državni udar.

Belorusija je bila potresena protestima na kojima se učestvovalo i do 200.000 ljudi. Vlasti su odgovorile represijom i hapšenjem više od 35.000 ljudi, a hiljade je policija pretukla. Vodeće opozicione ličnosti su u zatvoru ili primorane da napuste zemlju.

Lukašenko koji vlada zemljom čvrstom rukom poslednjih 27 godina osudio je svoje protivnike kao strane marionete i optužio SAD i njihove saveznike da planiraju da svrgnu njegovu vladu.

Neodredjeno je obećao da će se povući kada Belorusija usvoji novi ustav ali nije rekao kad bi to moglo da bude. Danas je rekao da će se to dogoditi "vrlo skoro".

Vlasti su pojačale represiju poslednjih meseci, usmerile se na nezavisne novinare i demokratske aktiviste sa racijama i hapšenjima i čak pribegle ekstremnom delovanju kao što je preusmeravanje komercijalnog aviona na Minsk da bi uhapsile disidenta na tom letu.

"Sprovoditi represiju u Belorusiji je isto kao kad bi pucao u sebe. Ja znam to dobro i nikad neću preći tu liniju", rekao je Lukašenko i demantovao da postoji rerpesija u Belorusiji.

Posle nekoliko sati pod pritiskom stranih novinara o brojnim izveštajima o batinanju i mučenju mirnih demonstranata Lukašenko je priznao da su možda neki "dobili to" od policije ali samo zato što su prekršili zakon i došli na barikade sa noževima i oštricama.

Šef beloruskog istražnog komiteta Dmitri Gora rekao je novinarima da je policija dobila više od 5.000 žalbi o batinanju i mučenju ali Lukašenko je to odbacio navodeći da nije zasnovano na činjenicama i da je cilj tih prijava da se "zbuni" policija.

Zbog pritisaka na svoje protivnike SAD i EU uvele su sankcije Belorusiji usmerene na glavne državne zvaničnike i ključne sektore privrede.

Kao odgovor Lukašenko je rekao da njegova zemlja neće pokušati da zaustavi protok ilegalnih migranata, a takodje je zapretio da će prestati da saradjuje sa SAD-om u borbi protiv krijumčarenja radioaktivnih materijala ako se nastavi pritisak sankcijama.

"Mi ne ucenjujemo, mi ne pretimo, primorani smo da reagujemo", rekao je on.

Glavna rivalka Lukašenku na prošlogodišnjim izborima Svetlana Tihanovska, koja je napustila Belorusiju pod pritiskom vlade i sad živi u izgnanstvu u Litvaniji, rekla je danas da je "režim" u Minsku postao "teroristički" i pozvala zapadne zemlje da uvedu sankcije.

Britanija je danas najavila zaoštravanje ekonomskih sankcija protiv Belorusije. To su uradile i SAD, a drugi zapadni zvaničnici označili su godišnjicu izbora porukama podrške narodu Belorusije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u tviter poruci napisao da je EU čvrsto uz Belorusiju i da će nastaviti da bude.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.