MEGAPROJEKAT RUSIJE U SIBIRU: U planu je PET CENTARA sa po MILION LJUDI!
Sibir, ilustracija, Foto: Profimedia

BITKA ZA BUDUĆNOST

MEGAPROJEKAT RUSIJE U SIBIRU: U planu je PET CENTARA sa po MILION LJUDI!

Zamenik predsednik sibirskog odeljenja RAN Nikolaj Pohiljenko smatra da ova ideja ima budućnosti

Objavljeno: 10:45h

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu pozvao je da se u Sibiru izgradi nekoliko velikih gradova koji bi mogli postati ekonomski centri.

"Potrebno je da izgradimo tri, a najbolje bi bilo pet velikih naučno-industrijskih centara, ekonomskih centara, jednostavno rečeno, gradova sa 300.000-500.000 stanovnika, najbolje – do milion ljudi", rekao je Šojgu u četvrtak na sastanku sa sibirskim odelenjem Ruske Akademije nauka.

Po njegovim rečima, oni treba da budu specijalizovani za konkretne delatnosti. On je podsetio da su ovakvi planovi postojali i u sovjetsko vreme. Međutim, raspad SSSR-a je omeo da se ova ideja realizuje.

Zamenik predsednik sibirskog odeljenja RAN Nikolaj Pohiljenko smatra da ova ideja ima budućnosti.

"Ovakvi centri nisu novi. U mnogim državama veliki gradovi ili gradovi-sateliti se specijalizuju za neki ozbiljan proizvodni sektor. Tamo je lakše sve organizovati. Lakše je sve to organizovati, lakše obučiti kadar, lakše napraviti odgovarajuću infrastrukturu", saopštio je Pohiljenko.

U sadašnjim uslovima postoji potreba prelaska sa sirovinske ekonomije na visokotehnološku, kako bi se sačuvao "pristojan" položaj na svetskom tržištu. Predlog Šojgua je u potpunosti realan, smatra akademik. On smatra da se ova ideja, ako se pokrenu poslovni krugovi, može realizovati za 5-7 godina.

Bonus video:

01:00

NOVINARKA ESPRESA JE OTIŠLA KOD DUŠANA DA PROVERI KOLIKO TETOVIRANJE BOLI: Nije joj bilo LAKO!

(Espreso/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.