AMERIČKA VOJSKA POKRENULA VAŽNU ISTRAGU: Letelica se srušila u polja Severne Dakote, da li ima veze sa Sirijom?
Vojna letelica, Foto: Printscreen/Youtube

AU

AMERIČKA VOJSKA POKRENULA VAŽNU ISTRAGU: Letelica se srušila u polja Severne Dakote, da li ima veze sa Sirijom?

Vlasti su zatražile od građana da izbegavaju to područje, jer je to mesto aktivne vojne istrage

Objavljeno:

Bespilotna letelica američke kompanije "Northrop Grumman" RQ-4 "Global Hawk" srušila se u ruralnoj oblasti blizu Gilbija u Severnoj Dakoti, dok se vraćala u vazdušnu bazu Grand Forks.

U padu nije bilo povređenih. Vlasti su zatražile od građana da izbegavaju to područje, jer je to mesto aktivne vojne istrage. U saopštenju, pukovnik Džeremi Filds, komandant 319. izviđačke eskadrile, rekao je da je vojno osoblje na licu mesta i da očekuje da će istraga potrajati nekoliko nedelja.

Pad "Global Hawka" dovela je do mnogih spekulacija nekih vojnih posmatrača jer se dogodila samo nekoliko dana nakon izveštaja u kojima se tvrdi da je sličan dron oboren iznad severne Sirije.

Prema nedavnom izveštaju agencije "U-News", bespilotnu letelicu, MQ-4C "Triton", oborio je sistem protivvazdušne odbrane sirijske vojske "Buk-M2E" ruske proizvodnje iznad Alepa. Incident se navodno dogodio 2. avgusta.

"Triton" je varijanta "Global Hawk-a" koja je posebno razvijena za sprovođenje misija nadzora i izviđanja (ISR) nad ogromnim okeanskim i priobalnim regionima. Oba drona dele potpuno iste dizajnerske linije, što objašnjava zašto se jedan meša sa drugim.

Odsustvo bilo kakvih fotografija izbliza sa mesta pada "Global Hawk-a" u Gibliju podstaklo je spekulacije da je priča o američkim vazdušnim snagama samo prikrivanje incidenta u sirijskom Alepu. U međuvremenu, sirijske vlasti još uvek nisu komentarisale događaj od 2. avgusta.

Sirijsko vazduhoplovstvo je u prošlosti ciljalo američke bespilotne letelice koje su delovale iznad Sirije. 17. marta 2015. godine oboren je borbeni dron MQ-1 "Predator" dok je bio u obaveštajnoj misiji u blizini obalnog sirijskog grada Latakija.

Bonus video:

03:34

Profesor međunarodnih odnosa o povratku redovnog služenja vojnog roka

(Espreso / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.