OPET PALA KRV: Izraelci ubili Palestinca
Palestina, Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN

haos

OPET PALA KRV: Izraelci ubili Palestinca

Tridesetosomogodišnji Imad Duikat pogodjen je u grudi i proglašen mrtvim u bolnici, saopštilo je palestinsko minstarstvo zdravlja

Objavljeno:

Izraelski vojnici ubili su danas jednog Palestinca u gradu Beita gde se već mesecima sukobljavaju palestinski demonstranti i izraelske snage, rekli su palestinski zvaničnici.

Tridesetosomogodišnji Imad Duikat pogodjen je u grudi i proglašen mrtvim u bolnici, saopštilo je palestinsko minstarstvo zdravlja. Palestinski Crveni polumesec je objavio da je još jedan demonstrant pogodjen u stopalo bojevom municijom, a da je 20 demonstranata ranjeno gumenim mecima tokom današnjih sukoba. I

Izraelska vojska je rekla da je stotine palestinskih demonstranata bacalo kamenice i zapaljive bombe na vojnike i da su oni odgovarali gumenim mecima i bojevom municijomm. Palestinci protestuju u tom gradu protiv osnivanja divljeg jevrejskog naselja za koje tvrde da se gradi na njihovoj zemlji. U tim protestima je do sada ubijeno najmanje pet demonstranata. Na osnovu dogovora vlade Izraela i jevrejskih naseljenika u junu, naseljenici su se evakuisali iz naselja Eviatar, ali kuće koje su podigli su ostale i čuva ih vojska.

Palestinci odbijaju takav dogovor jer kažu da je to korak ka preuzimanju njihove zemlje. Evropski predstavnici iz Konzorcijuma za zaštitu Zapadne obale koji uključuje devet zemalja Evropske unije i pet medjunarodnih dobrotvornih organizacija su posetili Beitu u četvrtak zabrinuti zbog porasta nasilja.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci nameravaju da na toj teritoriji osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim. Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja nelegalnim i preprekom za mir.

Bonus video:

04:59

kriminolog

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.