UMRLA ŽENA KENANA BANANE: Žalost u afričkoj državi
Janet i Kenan, Foto: Profimedia

TUGA

UMRLA ŽENA KENANA BANANE: Žalost u afričkoj državi

Rođena Janet Mbuiazve 1938. godine, školovala se za učiteljicu i tokom rada u školi upoznala je kolegu učitelja Kenana Banana

Objavljeno: 15:55h

Janet Banana, udovica prvog predsednika Zimbabvea Kenana Banana umrla je u četvrtak u 83. godini, objavila je njena porodica.

Umrla je u bolnici Mater Dei u Bulavaiu od bolesti bubrega, prema njenoj nećaki.

"Ona se već duže vreme bori sa bolešću bubrega. Otišla je u bolnicu 19. jula i nažalost izgubili smo je “, rekla je Misihairabvi-Mushonga za ZimLive.

Rođena Janet Mbuiazve 1938. godine, školovala se za učiteljicu i tokom rada u školi upoznala je kolegu učitelja Kenana Banana. Par se venčao 1961. godine.

On se školovao za ministra na lokalnom bogoslovskom fakultetu i do trenutka kada im se rodio prvi sin, porodica je prelazila sa položaja na mesto u službi metodističkog ministarstva.

Ali vetar promena već je duvao Afrikom dok je kontinent želeo da se otrese evropske kolonijalne vladavine. Kako je pokret za nezavisnost u Rodeziji dobio zamah, Kenan se uključio u politiku, postavši potpredsednik Afričkog nacionalnog saveta, grupe koju je van zakona stavio Ian Smith kolonijalni rezime.

Kako su članovi ANC-a uhapšeni i bačeni u zatvor, mreža je počela da se zatvara oko Banane. Pobegao je u Sjedinjene Države gde su mu se pridružila Janet i njihova deca.

Porodica se vratila u Rodeziju 1975. godine, a rat je još uvek besneo.

Banana je uhapšen po dolasku u Salisburi, sada Harare. Napokon je pušten posle razgovora Lancaster House-a u Londonu, 1979. godine, kojim je postignut dogovor o novom ustavu za zemlju.

U nezavisnosti Zimbabvea 1980. godine, Kanan je postao predsednik zemlje, uglavnom ceremonijalna pozicija sve dok ustavni amandman nije ukinuo to mesto 1987. Robert Mugabe, koji je bio premijer, postao je izvršni predsednik.

Porodica je pretrpela previranja kada je 1997. godine Kanan uhapšen i optužen za sodomiju. Optužbe su iznete tokom suđenja za ubistvo njegovog bivšeg telohranitelja Jefte Dubea.

Dube, policajac, ubio je Patrika Mashirija, policajca koji ga je izrugivao da je „bananina homoseksualna supruga“.

Navodi, međutim, nisu iznenadili Janet. Rekla je za Gardijan 2002. godine: „Pre nego što smo se iselili iz State House-a, telohranitelj mog supruga saopštio mi je zapanjujuće vesti. Rekao mi je: ’Kena je gej.’ Bila sam šokirana."

"Dugo sam se preispitivala: zašto, zašto? Na kraju, nakon pretraživanja duše počela sam da mislim da je to njegov život - možda bi trebalo da ga prihvatim."

Kenan, koji je pobegao u Južnu Afriku dok je bio pod kaucijom, pre nego što je nagovoren da se vrati, služio je šestomesečnu kaznu u zatvoru otvorenog tipa.

Banane su, međutim, nastavile da žive zajedno, a pitanje Kenanove homoseksualnosti bilo je sklonjeno od očiju javnosti.

U oktobru 2000. godine, prijatelji Janet iz Londona predložili su joj da ode na odmor u Britaniju. „Jednom kad sam bilau avionu, u glavi sam prošla kroz sve nedavne događaje u svom životu. Dolazila sam na odmor, ali razmišljajući, odlučila sam da za mene nema života u Zimbabveu ”, rekla je u intervjuu 2002. godine, priznajući da je izgubila vezu sa suprugom koji je umro godinu dana kasnije.

Jenet je dobila britansko državljanstvo 2006. godine.

Vratila se u Zimbabve u januaru 2019. Od tada je u i van bolnie u Južnoj Africi i Zimbabveu, boreći se sa bolešću bubrega.

Janet je sa bivšim predsednikom imala četvoro dece. Njihov sin Majkl umro je u novembru prošle godine.

Bonus video:

01:34

ESPRESO U POSETI NAJLEPŠEM MESTU U SRBIJI: Legenda kaže da je na dnu Krupajskog vrela sakriveno BLAGO!

(Espreso/zimlive.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.