EKSTREMNO NEVREME U ITALIJI NANELO ŠTETU OD 14 MILIJARDI DOLARA: Posledice klimatskih promena sve češće
Foto: Printscreen/Tviter

velika šteta

EKSTREMNO NEVREME U ITALIJI NANELO ŠTETU OD 14 MILIJARDI DOLARA: Posledice klimatskih promena sve češće

U Italiji se suočavamo sa posledicama klimatskih promena, sa trendom ka tropikalizaciji i sve češćim ekstremnim nevremenom", saopštio je poljoprivredni lobi Koldireti (Coldiretti), navodeći učestavle iznenadne i razorne oluje, kratke i jake kiše i brzi prelazak iz sunčanog vremena u oluje

Objavljeno:

MILANO, 27. jula 2021. (Beta-AP) - Grad dveličine teniskih loptica privremeno je blokirao autoput u severnoj Italiji i oštetio desetine automobila, a poljoprivredni lobi je ocenio danas da sve češće poslednjih godina dolazi do ekstremnog nevremena.

"U Italiji se suočavamo sa posledicama klimatskih promena, sa trendom ka tropikalizaciji i sve češćim ekstremnim nevremenom", saopštio je poljoprivredni lobi Koldireti (Coldiretti), navodeći učestavle iznenadne i razorne oluje, kratke i jake kiše i brzi prelazak iz sunčanog vremena u oluje.Koldireti je procenio štetu na 14 milijardi evra nanetu poljoprivrednoj proizvodnji, zgradama i infrastrukturi zbog nevremena izazvanih klimatskim promenama poput poplava i klizišta.

Na snimcima jake oluje i grada koji su juče zahvatili okolinu grada Modene na severu zemlje videli su se automobili sa razbijenim šoferšajbnama i zapanjeni putnici koji stoje pored svojih uništenih vozila.

Iako je grad uobičajena pojava u italijanskoj dolini reke Po, meteorolog Luk Lombroso rekao je da je njegova jačina i učestalost ove godine "neobično" česta.

Grad može da uništiti čitava polja povrća i voća, a prema proceni Koldireti prinos breskvi i kajsija biće manji za 40 odsto a nektarina za 50.

(Espreso, Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.