IZRAEL "OŽIVEO" ELEKTRONSKO NADGLEDANJE POVRATNIKA: Nadzor će se vršiti pomoću telefonske aplikacije!
Ilustracija, Foto: Profimedia

OSIGURANJE

IZRAEL "OŽIVEO" ELEKTRONSKO NADGLEDANJE POVRATNIKA: Nadzor će se vršiti pomoću telefonske aplikacije!

Za sada se ne zna kada će početi elektronski nadzor

Objavljeno:

Izraelska vlada odobrila je predlog kojim se ovlašćuje ministar javne bezbednosti Omer Barlev da "oživi" elektronsko nadgledanje putnika koji se vraćaju u Izrael kako bi se osiguralo da ostanu u karantinu.

Iako je vlada odobrila upotrebu elektronskih sredstava za praćenje dolazaka, nadzor će se vršiti pomoću telefonske aplikacije, umesto elektronskih narukvica, javili su izraelski mediji.

Kneset je ranije ove godine odobrio upotrebu elektronskog praćenja, mada propisi zahtevaju da vlada ovlasti Ministarstvo javne bezbednosti da odluči kada će biti korišćeno, preneo je "Tajms od Izrael".

Za sada se ne zna kada će početi elektronski nadzor.

Odluka je doneta nakon što je Izrael nedavno pooštrio ograničenja vezana za putovanja u zemlju i iz nje, kao i održavanje javnih događaja u pokušaju da zaustavi ponovni rast obolelih od kovid-19.

Zdravstveni zvaničnici povezali su nedavni porast broja zaraženih u Izraelu sa putnicima koji su iz inostranstva doneli nove varijante virusa i nakon dolaska nisu pravilno bili u karantinu.

Trenutno, vakcinisani putnici koji stižu u Izrael moraju u karantin na 24 sata ili dok ne dobiju negativan rezultat testa koji se radi po sletanju - šta bude brže od te dve stvari.

Nevakcinisani putnici moraju u karantin na sedam dana i po završetku nedelje treba da dobiju negativan rezultat testa.

Prema smernicama Ministarstva zdravlja, svi koji se vraćaju iz zemalja za koje se smatra da imaju visoku stopu zaraze moraju da budu u karantinu punih sedam dana, čak i ako dobiju test sa negativnim rezultatom na kovid-19.

Bonus video:

02:08

EPIDEMIOLOG: DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.