SAD POZVALE KINU NA SARADNJU U VAŽNIM GLOBALNIM PITANJIMA: Odgovor na izjavu kineskog ministra spoljnih poslova!
Ilustracija, Foto: EPA/ Tasos Katopodis

ZAJEDNO SMO JAČI!

SAD POZVALE KINU NA SARADNJU U VAŽNIM GLOBALNIM PITANJIMA: Odgovor na izjavu kineskog ministra spoljnih poslova!

Otkako je predsednik SAD Džo Bajden u januaru stupio na dužnost, SAD nisu odustale od kritike Kine u vezi s ljudskim pravima, teritorijalnim ambicijama..

Objavljeno:

Zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman pozvala je Kinu da zanemari probleme u vezi s razlikama i da sarađuje sa Sjedinjennim državama na teškim globalnim pitanjima kao što su klima i pandemija Kovida-19.

Ovaj poziv na saradnju je odgovor Šermanove na današnju izjavu kineskog ministra spoljnih poslova Ksiea Fenga, koji je rekao da želi da ukloni razlike dok traži zajednički jezik sa SAD, piše AP.

Otkako je predsednik SAD Džo Bajden u januaru stupio na dužnost, SAD nisu odustale od kritike Kine u vezi s ljudskim pravima, teritorijalnim ambicijama.., dok je Kina u međuvremenu više puta poručila da SAD ne mogu očekivati saradnju dok istovremeno suzbijaju kineski napredak, koju je optužbu, inače, Šerman negirala.

"Postoje neke stvari koje se izdižu iznad specifičnih razlika koje su globalna odgovornost velikih sila", rekla je Šerman u telefonskom intervjuu nakon što je završila sastanke sa Ksieom i ministrom spoljnih poslova kine Vang Jiom u gradu Tjencin.

Kina je završila sastanak optužbama da su SAD izazvale "ćorsokak" u bilateralnim odnosima i pozvala je Ameriku da promeni "svoj krajnje pogrešan način razmišljanja i opasnu politiku".

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.