UMRO ROBERT MOZES! Amerika u žalosti
Sveće, Foto: Profimedia

TUGA

UMRO ROBERT MOZES! Amerika u žalosti

Mozes, koji je bio ranjen iz vatrenog oružja i trpeo batine u zatvoru, borio se protv segregacije dok je bio direktor Studentskog koordinacionog odbora za nenasilje u Misisipiju

Objavljeno: 08:27h

Robert Paris Mozes,američki aktivista za ljudska prava koji je predvodio akcije za registraciju crnih glasača 1960-tih, a kasnije pomagao edukciju manjina, preminuo je u 86. godini.

Mozes, koji je bio ranjen iz vatrenog oružja i trpeo batine u zatvoru, borio se protv segregacije dok je bio direktor Studentskog koordinacionog odbora za nenasilje u Misisipiju i bio je centralna figura "leta slobode" 1964. godine, kada su stotine studenata otputovale na jug SAD da bi registrovale glasače.

Započeo je "drugo poglavlje u radu na obezbeđenju ljudskih prava" kada je 1982. osnovao Algebra projekat, kroz koji je pomagao učenicima da savladaju matematiku, prenosi AP.

Mozes, koji je bio poznat kao Bob, rođen je u Harlemu u Njujorku 23. januara 1935. godine, dva meseca nakon što su u tom kvartu u rasnoj pobuni poginule tri, a ranjeno 60 osoba.

Radio je kao učitelj u Tanzaniji, da bi kasnije na Harvardu stekao doktorat iz filozofije i predavao matematiku u srednjoj školi u Kembridžu u Masačusecu.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.