SAD POVEĆAO BROJ STELT LOVACA na vežbi iznad Pacifika
Avion F-22, Foto: Profimedia

NEOBIČNO MASOVNO RASPOREĐIVANJE

SAD POVEĆAO BROJ STELT LOVACA na vežbi iznad Pacifika

Analitičari ocenjuju da će ovo neobično masivno raspoređivanje moćnih aviona ratnog vazuhoplovstva SAD, poslužiti da se Kini uputi snažna poruka, prenosi CNN.

Objavljeno:

Američko ratno vazduhoplovstvo poslaće ovoga meseca više od 20 stelt lovaca F-22 na vežbu u zapadnom Pacifiku.

Analitičari ocenjuju da će ovo neobično masivno raspoređivanje moćnih aviona ratnog vazuhoplovstva SAD, poslužiti da se Kini uputi snažna poruka, prenosi CNN.

Američke pacifičke vazduhoplovne snage, bazirane na Havajima, saopštile su da će oko 25 aviona F-22 Raptor biti raspoređeno ovog meseca na ostrva Guam i Tinian, za operaciju "Pacifik Ajron 2021".

"Nikada nismo imali toliko mnogo 'Raptorsa' raspoređenih u zoni operacija pacifičkih vazduhoplovnih snaga", rekao je za CNN general Ken Vilsbah, komandant Pacifičke ratne vazuhoplovne flote.

F-22 su borbeni avioni pete generacije, najnapredniji borbeni avioni na svetu, opremljeni stelt tehnologijom i povezani sa brodskim i vanbrodskim senzorskim i informacionim sistemima kako bi se pilotima omogućio detaljan prikaz zone borbenih dejstava.

Angažovanje velikog broja F-22 za ucešće u manevrima je snažna poruka upućena Kini u trenutku kada su odnosi između dve zemlje napeti oko neuralgičnih pacifičkih tačaka - Tajvana i Južnokineskog mora, predočio je Karl Ssuster, vojni analitičar sa Havaja i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke pacifičke komande.

On je podsetio da se uobičjeno raspoređuje šest do 12 letelica tipa F-22 Raptors.

"Pacifičke vazduhoplovne snage žele da demonstriraju da su u stanju da u kratkom roku angažuju više borbenih aviona pete generacije nego što Kina ukupno poseduje", rekao je Ssuster.

On je ocenio da Kinesko ratno vazduhoplovstvo ima oko 20 do 24 operativna lovca pete generacije, ali je predočio da se sposobnosti Pekinga ubrzano poboljšavaju.

Bonus video:

01:04

ESPRESO ANKETA: Koji je vaš stav po pitanju vakcinacije?

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.