PROTESTI U EVROPI PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE! Najgore je u TRI države
Protesti, Foto: AP Fernando Vergara

BUNA

PROTESTI U EVROPI PROTIV OBAVEZNE VAKCINACIJE! Najgore je u TRI države

Policija je upotrebila vodene topove da rastera više od 100 maskiranih demonstranata, koji su uzvikivali parole protiv vakcinisanja, a neke agencije su javile da je deo demonstranata očigledno bio verski motivisan

Objavljeno: 13:09h

Na povećanje broja zaraženih korona virusom, vlade nekih zemalja su reagovale merama kao što je obavezna vakcinacija ili uvođenjem privilegija za vakcinisane, ali je to naišlo na otpor dela građana, piše danas Dojče vele.

U poslednjih nedelju dana su se tri evropske države - Grčka, Francuska i Kipar - suočile sa takvim otporom.

Protesti u Grčkoj su u sredu okupili hiljade ljudi, a samo u Atini ih je bilo oko 3.000.

Policija je upotrebila vodene topove da rastera više od 100 maskiranih demonstranata, koji su uzvikivali parole protiv vakcinisanja, a neke agencije su javile da je deo demonstranata očigledno bio verski motivisan.

Problem u Grčkoj je, kako navodi DW, nastao kada se za samo dve nedelje broj novih infekcija sa 800 popeo na preko 3.000, za šta su stručnjaci okrivili "neobuzdani" noćni život.

Konzervativna vlada premijera Kirijakosa Micotakisa je odlučila da uvede obavezno vakcinisanje za sve zaposlene u sektoru zdravstva i njege, a oni koji odbiju mogu biti suspendovani ili će se suočiti sa obustavom isplaćivanja dohotka dok se ne vakcinišu.

Isto važi i za profesionalne vojnike i regrute.

Od skoro 11 miliona Grka, njih 4,6 miliona je kompletno vakcinisano.

I na Kipru su se pre nekoliko dana okupili protivnici obavezne vakcinacije, a povod je bila najava uvođenja korona pasoša, i navodno “prisilno vakcinisanje".

Oko 2.500 ljudi je izašlo je na ulice, a deo njih je iskalio bes na centrali televizije "Sigma", na kojoj su razbili prozore, kao i na automobilima sa logom te televizije, koja je napadnuta jer objavljuje kritičke priloge o protivnicima vakncinisanja.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades osudio je nasilje kao “udarac za demokratiju".

Kiparska vlada je uvela propusnicu o vakcinisanju, koja je nužna za ulazak u samoposluge, tržne centre, restorane i ostale radnje.

I u Francuskoj su izbile masovne demonstracije još za nacionalni praznik 14. jula, na kojima je učestvovalo 20.000 ljudi.

Istovremeno, u Španiji se pokazalo da mere koje propisuju vlade mogu biti protivustavne, što je potvrdio najviši sud Španije pre nedelju dana.

Sud je zaključio da je potpuno zaključavanje koje je španska vlada propisala u martu 2020. godine i koje je trajalo jedo maja iste godine, protivustavno, jer prethodno nije uvedeno vanredno stanje.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.