BRISEL JE NAPAO MAĐARSKU, ALI NEMA PREDAJE ZBOG DECE: Orban objašnjava zašto EU vrši pritisak na njih!
Viktor Orban, Foto: Printscreen/youtube

neverovatno

BRISEL JE NAPAO MAĐARSKU, ALI NEMA PREDAJE ZBOG DECE: Orban objašnjava zašto EU vrši pritisak na njih!

Mađarska ima pravo na sredstva za oporavak (od pandemije) iz EU, kaže Orban

Objavljeno:

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je da je "Brisel napao Mađarsku", tokom današnjeg intervjua za državni radio, dodavši da je zato bio neophodan referendum koji se tiče dečje zaštite.

Orban navodi da je u dokumentu poslatom mađarskoj vladi Evropska komisija zahtevala da Budimpešta promeni zakon o dečjoj zaštiti.

Iako su porodična i dečja prava nacionalna pitanja, "Brisel je stavio ogroman pritisak na nas", dodaje Orban, a prenosi agencija MTI.

"Oni će vas uceniti, pretiće vam, pokrenuće razne procedure, kasniće sa isplatama, ali se ne možemo predati jer je budućnost naše dece u pitanju", poručio je Orban.

Premijer Mađarske kaže da "sama vlada neće biti dovoljno jaka u toj borbi", kao i da im je potrebna podrška "svakog Mađara." On je podsetio da je slično bilo kada se govorilo o kvotama za prijem migranata.

"Vlada tu nije mogla da se odupre, ali su mađarski glasači zaštitili Evropu od obaveznog raspoređivanja migranata po zemljama", kazao je.

Prema Orbanovim rečima, "Brisel želi da Mađarska dozvoli aktivistima LBGTQ da uđu u škole, a Evropska komisija misli da će neka prava u školi prethoditi pravima roditelja".

"Evropska unija očekuje da će doprineti idealu evropske slobode, ali deca nisu deo slobode odraslih i to nije pitanje slobode, već dečje zaštite. Oni žele da nam oduzmu mogućnost da edukujemo decu. Možda je na Zapadu drugačije, ali edukacija mađarske dece je na Mađarima", ocenjuje Orban.

Mađarska ima pravo na sredstva za oporavak (od pandemije) iz EU, kaže Orban.

"Oni mogu da odugovlače, ali ne mogu da ih blokiraju, tako da je vlada odlučila da unapred finansira programe koje je Brisel već odobrio. Platićemo za te projekte, bilo da dobijemo novac od Brisela ili ne", kazao je.

Premijer Mađarske je naglasio da je 55 odsto populacije revakcinisano i da je zato Mađarska jedna od najbezbednijih zemalja, ali je upozorio da će i njegovu zemlju zahvatiti četvrti talas pandemije koji je već počeo u zapadnoj Evropi.

"Bićemo prva zemlja u Evropi koja će građanima nuditi treće, buster doze od 1. avgusta. Zdravstvene službe ohrabruju nevakcinisane starije osobe da prime vakcine, a imunizacija će biti pokrenuta i u školama, za decu stariju od 12 godina i pre nego što počne školska godina", dodao je.

Kada je reč o Olimpijskim igrama, Orban tvrdi da, kada bi se Igre održavale u Mađarskoj, "bile bi održane u normalnim okolnostima".

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.