VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA JE BILA SAMO POČETAK: Moderna pravi mRNK cepiva za HIV, rak i grip!
Ilustracija, Foto: Profimedia

INOVACIJE

VAKCINA PROTIV KORONA VIRUSA JE BILA SAMO POČETAK: Moderna pravi mRNK cepiva za HIV, rak i grip!

Kompanija ima vakcine za 10 virusa koji su u ili će tek biti u ispitivanjima na ljudima

Objavljeno:

Pre godinu dana, Moderna je bila neprofitabilna kompanija bez proizvoda na tržištu sa obećavajućom, ali potpuno nepoverenom tehnologijom. Nijedan od eksperimentalnih lekova i vakcina nikada nije završio veliko ispitivanje. Stručnjaci su bili podeljeni oko toga koliko dobro bi se vakcina Covid-19 na bazi mRNK koja je trebala da uđe u treću fazu ispitivanja postavila protiv starijih, ustaljenijih tehnologija vakcine.

Ove godine, Moderna bi mogla da isporuči milijardu doza Covid vakcine i donese prihod od 19 milijardi dolara. Postala je retka biotehnologija koja je pogodila veliko vreme, a da je ne proždere ili podeli profit.

Uz snažnu efikasnost, stabilno snabdevanje i bez sigurnosnih strahova koje zaustavljaju emisije (zvaničnici pažljivo prate retke slučajeve upale srca kod tinejdžera i mladih odraslih), vakcine mRNK postale su vakcine po izboru, bar u zemljama koje ih mogu dobiti.

Ali za izvršnog direktora Moderne Stephane Bancela, Covid vakcina je samo početak. Dugo je obećavao da će, ako mRNK deluje, dovesti do nove gigantske industrije sposobne da leči većinu svega, od bolesti srca i raka, do retkih genetskih stanja.

Moderna ima lekove u ispitivanjima za sve tri ove kategorije, a Bancel kaže da njegova kompanija takođe može postati dominantan proizvođač vakcina, razvijajući vakcine za nove viruse kao što su Nipah i Zika, kao i za poznatije, teško ciljne patogene poput HIV.

Kompanija ima vakcine za 10 virusa koji su u ili će tek biti u ispitivanjima na ljudima. Uključuju tri vrste pojačivača Covid-19 koji su u ispitivanjima u srednjim fazama, sezonski grip koji je započeo svoju prvu ljudsku studiju u julu i vakcine protiv HIV-a koje bi trebalo da započnu studije kasnije ove godine.

Najdalje pored vakcine za Covid se bori protiv citomegalovirusa, sveprisutne bubice koja se širi telesnim tečnostima i čest je uzrok urođenih mana; trebalo bi da započne sa trećom fazom ove godine kod žena u reproduktivnom dobu.

Dugoročno, Moderna ima za cilj da razvije godišnju super vakcinu koji bi mogla da suzbije brojne respiratorne bolesti, uključujući Covid, grip i druge.

Bonus video:

02:08

EPIDEMIOLOG: DELTA SOJ STIŽE U AVGUSTU

(Espreso/bloomberg.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.