VAKCINE DVA PROIZVOĐAČA DELOTVORNE I PROTIV DELTA SOJA! Studija pokazala da nema razlike u efikasnosti!
Vakcina, Foto: Profimedia

engleska studija

VAKCINE DVA PROIZVOĐAČA DELOTVORNE I PROTIV DELTA SOJA! Studija pokazala da nema razlike u efikasnosti!

"Samo su umerene razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon dve primljene doze vakcine", navodi se u engleskoj studiji

Objavljeno:

Dve doze vakcine Fajzer ili AstraZeneca gotovo su podjednako efikasne protiv visoko prenosive delta varijante korona virusa kao i protiv ranijeg dominantnog soja alfa, pokazuju rezultati danas objavljene studije.

Zvaničnici tvrde da su ove vakcine visoko efikasne protiv delta varijante koja je sada dominantna u celom svetu, mada upozoravaju da jedna doza vakcine nije dovoljna za visok stepen zaštite od infekcije, prenosi Rojters.

Studija otkriva i da su dve doze Fajzerove vakcine 88 odsto efikasne u sprečavanju simptomatskog oboljevanja od delta soja, u poređenju sa 93,7 odsto efikasnosti za alfa varijantu virusa.

Dve doze vakcine AstraZeneca su, kako se navodi, 67 odsto efikasne protiv delta verzije, u odnosu na 60 odsto kako se ranije mislilo i 74,5 odsto efikasne protiv alfa soja korona virusa, u poređenju sa prvobitnom procenom o 66 odsto efikasnosti.

"Samo su umerene razlike u efikasnosti vakcine zabeležene kod delta varijante u poređenju sa alfa varijantom nakon dve primljene doze vakcine", navodi se u engleskoj studiji.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.