PEDRO KASTILJO I ZVANIČNO NOVI PREDSEDNIK PERUA! On je prvi čovek iz SELJAČKE PORODICE na tom mestu
Foto: Print Screen Youtube

neverovatno

PEDRO KASTILJO I ZVANIČNO NOVI PREDSEDNIK PERUA! On je prvi čovek iz SELJAČKE PORODICE na tom mestu

„Molim za napor i požrtvovanost u borbi za stvaranje ove pravedne i suverene zemlje“, rekao je Castillo

Objavljeno:

Socijalista Pedro Kastiljo imenovan je za sledećeg predsednika Perua, koji je tesno pobedio desničarskog kandidata Keiko Fujimori na napetim izborima u drugom krugu. Bilo je pokvarenih optužbi za prevaru, protesta i izuzetno dugog brojanja glasova.

Zvanični rezultati izbora 6. juna proglašeni su od strane Izbornog autoriteta Perua kasno u ponedeljak. Prema zvaničnim podacima, levičarski kandidat pobedio je Fujimorija sa samo 44.000 glasova.

"Proglašavam Pedra Kastilja za predsednika republike, a Dinu Boluarte za potpredsednika", rekao je šef izbora Jorge Salas tokom televizijske ceremonije.

51-godišnji socijalistički političar postao je prvi predsednik države koji nije povezan sa elitom, potičući iz seljačke porodice. Castillo je godinama bio seoski učitelj i organizator sindikata pre nego što je ušao u politiku velike lige.

Prebrojavanje glasova trajalo je više od mesec dana, iako je Kastiljo ubrzo proglasio pobedu nakon drugog kruga. Rezultate je osporila Fujimori, koja je tvrdila da su hiljade glasova nekako „ukradeni“.

U svojim prvim primedbama kao izabrani predsednik, Castillo je pozvao na nacionalno jedinstvo, obećavajući da će raditi na ekonomskoj stabilnosti u zemlji koja je teško pogođena pandemijom koronavirusa i trajnim političkim krizama. Castillo je postao peti predsednik države u samo tri godine - sa tri različita lidera na funkciji u novembru prošle godine.

„Molim za napor i požrtvovanost u borbi za stvaranje ove pravedne i suverene zemlje“, rekao je Kastiljo.

Molim Keiko Fujimori da ne postavlja prepreke, kako bismo mogli da napredujemo i napravimo ovo vladom svih Peruanaca.

Fujimori je sada priznala svoj poraz, čineći ovu treću neuspelu kandidaturu za predsednika za redom u političkoj teškoj kategoriji. Ipak, Fujimori je pozvala svoje pristalice da izađu na ulice i protestvuju protiv Castillove pobede.

Fujimori je ponovila svoje navode o izbornim prevarama, rekavši da će priznati samo zvanični rezultat „jer to propisuje zakon i ustav za koje sam se zaklela da ću ih braniti“.

„Istina će ionako izaći na videlo“, rekla je. „Ukrali su nam hiljade glasova.

Imamo pravo na mobilizaciju ... ali na miran način i u okviru zakona.

Neki protesti Fujimorijevih pristalica, međutim, nisu baš mirni. Prošle nedelje su se velike gomile demonstranata koji se zalažu za Fujimori sukobili sa policijom u glavnom gradu zemlje Limi, napadajući vozila ministara, pokušavajući da provale predsedničku palatu i ciljajući članove štampe.

Poraz na izborima vjerovatno predstavlja pravne probleme za Fujimorija, kojem je sada predstojeće suđenje za korupciju. Fujimori je optužena za pranje novca od zloglasne brazilske građevinske kompanije Odebrecht, koja je umešana u višestruke afere korupcije visokog profila koje su potresle Južnu Ameriku u poslednjih nekoliko godina. Ako bude proglašen krivim, Fujimori se suočava sa do 30 godina zatvora.

Otac političarke, Alberto Fujimori, koji je bio predsednik Perua devedesetih, trenutno služi duži zatvor zbog korupcije i raznih kršenja ljudskih prava dok je bio na funkciji.

(Espreso/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.