LET MILIJARDERA U SVEMIR POSTAJE TREND! Šta se krije iza Bezosove odluke da poleti na isti dan kad i ARMSTRONG?
Džef Bezos i Nil Armstrong, Foto: Profimedia

saznajte

LET MILIJARDERA U SVEMIR POSTAJE TREND! Šta se krije iza Bezosove odluke da poleti na isti dan kad i ARMSTRONG?

Mesec je dve nedelje izložen direktno sunčevoj svetlosti, dok posle toga nastupa potpuni mrak i hladnoća

Objavljeno:

Pre 52. godine izvršena je uspešno misija "Apolo 11", odnosno sletanje na mesec. U raketi je bio Nil Armstrong i on je prvi čovek koji je kročio na zemljin satelit. Slučajno ili ne, istog dana, 2021. godine, se održao i put u svemir najbogatijeg čoveka na svetu, Džefa Bezosa.

Davne 1969. godine lunarni modul Orao sa Apola 11 sleteo je u svemirsku stanicu "Tranquility". Komandant letelice, Nil Armstrong rekao je : „Hjuston, ovde stanica Tranquility. Orao je sleteo." Ubrzo dobio je i odgovor iz kontrolne stanice u Hjustonu.

Nakon prvog koraka Armstronga po Mesecu i njegovih saputnika Bay Oldrin i Majkl Kolins usledilo je slavlje u svetu. Bilo je odbrojavanja, letova i spuštanja padobranima, a najzapaženije su bile upravo projekcije prvih fotografija sletanja na Mesec.

Nakon tog leta desio se još jedan, tokom kog je prikupljeno najviše podataka o tom satelitu. Misija NASA-e Apolo 17 na Mesec je dovela 12 ljudi 1972. godine i to je do sada najveći uspeh naše civilizacije. Postavlja se onda pitanje, zašto od tada pored sveg napretka niko više se nije usudio na taj put?

Odgovor su pružali mnogi stručnjaci, ali niko nije pružio konkretan razlog te odluke. Po nekima, najveći problem je budžet, jer NASA -in udeo u federalnom budžetu je bio na vrhuncu 1965. godine, a od tada je znatno umanjen. Pored novca potrebno je dobiti i političku podršku za takav poduhvat. Veliki podstreh bi bila i želja ljudi, koji nisu mnogo zainteresovani. Četvrti razlog bi bila sama površina Meseca, koja je nezahvalna i zahteva veliku pripremu. Na površini se nalazi lunarna prašina koja vrlo lako može da se uvuče u svemirska odela, vozila i sisteme. Astronauti su upravo to naveli kao najveći problem kod same misije. Mesec je dve nedelje izložen direktno sunčevoj svetlosti, dok posle toga nastupa potpuni mrak i hladnoća.

Tokom ovih nekoliko decenija mnoge stvari su se promenile kada je u pitanju tehnologija i civilizacija se sada mnogo brže razvija. Tako je let poznatog milijardera i vlasnika Amazona, Džefa Bezosa najavljivan dugo pre samog čina. Ovo je prvi komercijalni let Blue Origin kompanije na ivicu svemira i na njemu će pored Bezosa biti i tri člana posade. Let počinje tačno u 15. časova i možete ga pratiti uživo.

Kako bi ovaj let bio specifičan i zapamćen u istoriji Bezos je sa sobom vodio rođenog brata Marka, najstariju ženu ikada poslatu u svemir Vali Fank (82), kao i dečaka, koji je imao sreće da završi među njima. Kapsula u kojoj su putovali je bila znatno veća i komfornija u odnosu na ranije, a prenos je praćen iz spoljne kamere.

Nekoliko kamera je pokrilo sve što se dešavalo tokom leta od 11 minuta, a to je znatni napredak u odnosu na misije kada smo sa isčekivanjem pratili prve fotografije i utiske.

Šta mislite, da li će letovi u svemir postati komercijalizovani i da li ćemo za nekoliko godina ili decenija plaćati karte za njih kao i avionske letove?

Mnogi astronauti i stručnjaci su ubeđeni da će im se tek pružiti prilike za nove misije i stvaranje opreme koja će biti otpornija na nemilosrdnu spoljašnjost. Iako postoje teorije da put na Mesec zapravo nije bio stvaran činjenica je da postoje fotografije i iskustva posade koja svedoče o tome, a na vama je da zaključite koliko je to istina. Svakako je da su Bezos i njegova ekipa simbolično odabrali baš ovaj dan za poletanje.

01:13

ČULA SE JAKA EKSPLOZIJA, ODMAH SMO SKOČILI DA POMOGNEMO MIRJANI! Vlasnik menjačnice za Espreso

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.