KINA I RUSIJA ZA UKIDANJE SVIH BARIJERA ZA KOVID VAKCINE: Đinping i Putin složni!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VANREDNI SASTANAK

KINA I RUSIJA ZA UKIDANJE SVIH BARIJERA ZA KOVID VAKCINE: Đinping i Putin složni!

Povodom ekonomske integracije azijsko-pacifičkog regiona, Si je pozvao države da izgrade otvoreno, pravedno i neprotekcionostičko okruženje za digitalnu trgovinu

Objavljeno:

Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, založili su se danas na vanrednom sastanku organizacije Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEC) za ukidanje barijera u proizvodnji i distribuciji vakcina i za odricanje od prava na intelektualnu svojinu za kovid vakcine.

Predsednik Si je rekao da Kina finansira uspostavljanje fonda u okviru APEC-a za borbu protiv kovida i za podsticanje ekonomskog oporavka, prenosti Rojters.

Poručio je takođe da njegova zemlja podržava odricanje od prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv kovida i da je spremna da sarađuje s drugim državama kako bi se obezbedio stabilan i siguran lanac snabdevanja vakcinama, dodajući da je Kina isporučila više od 500 miliona doza vakcina zemljama u razvoju.

Povodom ekonomske integracije azijsko-pacifičkog regiona, Si je pozvao države da izgrade otvoreno, pravedno i neprotekcionostičko okruženje za digitalnu trgovinu.

"Želimo da srušimo zidove, a ne da ih gradimo; želimo otvorenost, a ne izolaciju; želimo integrisanje, a ne razdvajanje", rekao je Si u obraćanju svetskim liderima, među kojima je i predsednik SAD Džo Bajden.

Napomenuo je da je Kina završila ratifikaciju sporazima "Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo" (RCEP), koji se odnosi na stvaranje najvećeg svetskog bloka slobodne trgovine koji obuhvata 15 azijsko-pacifičkih ekonomija, ali ne i SAD, i izrazio nadu da bi sporazum mogao da stupi na snagu do kraja 2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da globalne barijere u proizvodnji i isporuci vakcina treba ukloniti, ističući da je Rusija aktivno podsticala druge zemlje da proizvode ruske vakcine poput Sputnjika V i da im je ustupala tehnologiju kako bi im to omogućila.

Smatra, međutim, da je potrebno učiniti još više na uklanjanju barijera koje usporavaju taj proces.

"Globalni problem u pogledu dostupnosti i pravedne distribicije testova, vakcina, lekova i zaštitne opreme nije rešen. Smatramo da je važno dalje raditi na izgradnju novih pogona za proizvodnju vakcina u azijsko-pacifičkom regionu uklanjanjem administrativnih i drugih prepreka koje ometaju proizvodnju i isporuke", rekao je Putin.

Dodao je da je Rusija prevazišla posledice pandemije i da se njena ekonomija uglavnom oporavila.

Ovo je prvi put da se održava vanredni sastanak APEC-a, koji se sazvao Novi Zeland kao rotirajući domaćin azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, uoči formalnog skupa u novembru. Današnji sastanak je organizovan u virtuelnom formatu.

Bonus video:

01:58

EKSKLUZIVNO ZA ESPRESO: Đanluka Vaki!!

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.