REZULTATI NEDAVNE ISTRAGE O SERIJSKOM SILOVATELJU IZNENAĐUJUĆI! Ko mu je dozvolio da nastavi sa zločinima?
Leri Nasar, Foto: AP

jezivo

REZULTATI NEDAVNE ISTRAGE O SERIJSKOM SILOVATELJU IZNENAĐUJUĆI! Ko mu je dozvolio da nastavi sa zločinima?

Za to vreme, navodi se u izveštaju, Nasarovi seksualni napadi su se nastavili

Objavljeno: 19:22h

FBI je zanemario navode o seksualnom zlostavljaču dece Leriju Nasaru i na taj način mu je omogućeno da počini niz zločina, pokazali su rezultati istrage.

Dugo očekivani izveštaj o bivšem lekaru gimnastičarske reprezentacije SAD dao je oštru procenu FBI-jeve istrage.

Nasar je 2018. osuđen na preko 300 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja žena i devojaka.

- Brojni pogrešni koraci i zataškavanja agenata FBI-ja dozvolili su da se njegovo zlostavljanje nastavi mesecima nakon što je pokrenut prvi slučaj protiv njega - navodi se u izveštaju.

Rejčel Delholander, prva žena koja je javno optužila Nasara za zlostavljanje, rekla je da, iako je interna revizija Ministarstva pravde SAD-a otkrila ozbiljne propuste, još uvek nije saopšteno čija je odgovornost bila da njega spreči.

- Ovaj izveštaj razotkriva korupciju, ali njegov zaključak kaže "nije važno". Jer se sada ništa ne dešava. Ovi agenti se penzionišu i dobijaju državne penzije, dok se žrtve bore da prežive - napisala je ona u nizu tvitova, piše BBC.

FBI je u izjavi priznao rezultate izveštaja, rekavši da je postupanje sa Nasarovim dosijeom nedopustivo i da predstavlja ozbiljnu diskreditaciju njihove organizacije.

- Preduzećemo sve neophodne korake kako bismo osigurali da se propusti zaposlenih navedeni u izveštaju više ne ponove - piše u saopštenju FBI.

Izveštaj generalnog inspektora Ministarstva pravde otkrio je da, uprkos ozbiljnoj optužbi protiv Nasara, kancelarija FBI-a u Indijanopolisu nije preduzela ništa da ga ukloni sa posla.

U julu 2015. godine, nakon interne provere Nasara, asocijacija gimnastičara u SAD prijavila je Nasara za zlostavljanje sportistkinja u Indijanopolisu. Agencija je njega pratila jedan vremenski period tog leta, ali duže od osam meseci nije preduzimala nikakve istražne radnje u vezi sa ovim slučajem.

Za to vreme, navodi se u izveštaju, Nasarovi seksualni napadi su se nastavili.

Za seksualno zlostavljanje optužilo ga je više od 330 žena i devojaka iz gimnastičarske reprezentacije i Državnog univerziteta Mičigen, uključujući olimpijske zvezde Simon Bajls i Ali Rejsman.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.