NAJVIŠI SUD EVROPSKE UNIJE: Kompanije mogu da zabrane nošenje HIDŽABA na radnom mestu!
EU, Foto: AP

ŠTA ĆE BITI?

NAJVIŠI SUD EVROPSKE UNIJE: Kompanije mogu da zabrane nošenje HIDŽABA na radnom mestu!

Sud pravde EU u Luksemburgu već je 2017. godine presudio da kompanije mogu da zabrane osoblju nošenje islamskih marama i drugih vidljivih verskih simbola pod određenim uslovima, što je u to vreme izazvalo burnu reakciju među verskim grupama, podseća britanska agencija

Objavljeno:

Kompanije mogu da zabrane zaposlenima muslimanske veroispovesti nošenje marama za glavu na radnom mestu u određenim okolnostima, odlučio je danas najviši sud Evropske unije povodom tužbi dve muslimanke u Nemačkoj koje su suspendovane s posla nakon što su počele da nose hidžab.

"Zabrana nošenja bilo koje vidljive forme izražavanja političkih, filozofskih ili verskih uverenja na radnom mestu može se opravdati potrebom poslodavca da se klijentima predstavi neutralnom slikom ili potrebom da spreči socijalne sporove", saopštio je sud, prenosi Rojters.

Međutim, dodaje se dalje, to opravdanje mora da odgovara stvarnoj potrebi poslodavca, a nacionalni sudovi mogu, radi izmirenja prava i interesa koji osporavaju, da uzmu u obzir specifičan kontekst svoje zemlje članice EU, a naročito povoljnije nacionalne odredbe o zaštiti slobode veroispovesti.

Obe pripadnice muslimanske veroispovesti - jedna negovateljica u centru za brigu o deci s posebnim potrebama u Hamburgu koji vodi jedno dobrotvorno udruženje, a druga blagajnica u lancu drogerija Miler - nisu nosile marame na glavi kada su počele da rade, ali su se na to odlučile bekoliko godina kasnije po povratku porodiljskog odsustva.

Njihovi poslodavci su im rekli da to nije dozvoljeno i da na posao dođu bez hidžaba ili će biti premeštene na drugo radno mesto ili suspendovane, što se i dogodilo, dodaje Rojters pozivajući se na sudsku dokumentaciju.

Pitanje nošenja hidžaba, tradicionalne marame u islamskoj kulturi koja se nosi oko glave i ramena, već godinama je predmet polemike širom Evrope oko kojeg postoje oštre podele u smislu integracije muslimana u društvo.

Sud pravde EU u Luksemburgu već je 2017. godine presudio da kompanije mogu da zabrane osoblju nošenje islamskih marama i drugih vidljivih verskih simbola pod određenim uslovima, što je u to vreme izazvalo burnu reakciju među verskim grupama, podseća britanska agencija.

Bonus video:

01:30

MALI KORAK ZA NERU, A VELIKI ZA PSE U SRBIJI: Ovaj slatki mešanac je PRVI pas koji je legalno ušao u poštu!

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.