AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU: Pitaju se da li je potrebna treća doza!
Vakcina, Foto: Profimedia

KORONA

AMERIKA U VELIKOM PROBLEMU: Pitaju se da li je potrebna treća doza!

On je zaključio da postojeće doze pružaju veliku zaštitu protiv delta soja, koji je postao dominantan u SAD

Objavljeno:

SAD razmatraju da li postoji potreba za trećom, buster dozom anti-kovid vakcine za građane koji su revakcinisani, ali im je potrebno još podataka da bi saznali da li će dodatne doze povećati rizik od neželjenih efekata, saopštili su danas američki zdravstveni zvaničnici.

Oni su naveli da je druga doza vakcina povezana sa povećanim rizicima od neželjenih pojava, što možda može da ukaže da bi treća doza potencijalno donela još veći rizik, preneo je Rojters.

"Vrlo smo zainteresovani da saznamo da li će treća doza biti povezana sa bilo kakvim povećanim rizikom od neželjenih pojava, posebno težih nuspojava, koje su, doduše, retke", izjavio je Džej Batler, zamenik direktora u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka vlada još nije odlučila da li treba dati buster doze, ali u njima vidi potencijalno veliku korist za starije ljude i ostale osobe koje su u riziku od dobijanja težeg oblika kovida-19, dodao je Batler.

Kompanije Fajzer i Bionteh planiraju da pitaju američko regulatorno telo narednih nedelja da odsobri buster dozu njihove anti-kovid vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest meseci nakon prve doze i širenje visokozaraznog delta soja.

Batler je naglasio da zasad nije video nikakav dokaz da slabi imunitet na korona virus kod osoba koje su dobile prve doze u decembru ili januaru.

On je zaključio da postojeće doze pružaju veliku zaštitu protiv delta soja, koji je postao dominantan u SAD.

Bonus video:

01:58

VAKCINACIJA U STUDENJAKU: Pitali smo studente zašto su baš sada odlučili da se vakcinišu

(Espreso / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.