MAKRON NAJAVIO OBAVEZNU VAKCINACIJU ZDRAVSTVENIH RADNIKA: Za restoran, tržni centar biće potrebne propusnice
Emanuel Makron, Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

korona

MAKRON NAJAVIO OBAVEZNU VAKCINACIJU ZDRAVSTVENIH RADNIKA: Za restoran, tržni centar biće potrebne propusnice

Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne, kao i osobe koje su u kontaktu sa osetljivim osobama, moraće da se vakcinišu

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je večeras da će svi zdravstveni radnici u Francuskoj morati da prime antikovid vakcinu do 15. septembra i pozvao sve sunarodnike da se vakcinišu što je pre moguće.

U govoru koji je prenosila televizija, Makron je rekao da će svakog ko hoće da u restoran, tržni centar ili na nekoliko drugih vrsta javnih mesta, morati da ima "specijalne kovid-19 propusnice" - prenosi AP.

Svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama, bilo da su medicinsko osoblje ili ne, kao i osobe koje su u kontaktu sa osetljivim osobama, moraće da se vakcinišu.

"Imaće do 15. septembra da se vakcinišu", a zatim će biti primenjene sankcije, rekao je Makron izlažući mere čiji cilj je da zaustavi širenje zaraznijeg delta soja korona virusa, prenosi agencija Frans pres.

Zdravstvena propusnica će od avgusta biti obavezna u restoranima, kafeima, u nekim prevoznim sredstvima, rekao je Makron.

"Zdravstvena propusnica će se primenjivati u kafeima, restoranima, tržnim cemtrima, kao i u bolnicama, domovima za stare, socijalnim ustanovama, ali takodje u avionima, vozovima i autobusima za duge vožnje, i na ta mesta će moći da idu samo vakcinisani ili osobe sa negativnim testom", rekao je francuski predsednik. ; On je rekao da će za desetak dana ta propusnica biti obavezna i na mestima zabave i kulture. ; "Delta soj" korona virusa ponovo povećava broj infekcija u Francuskoj koja je tek počela sezonu letnjih odmora posle dugo očekivanog procesa ponovnog otvaranja.

Oko 40 odsto stanovništva Francuske je u potpunosti vakcinisano.

Francuska je tek pre tri dana otvorila noćne klubove prvi put posle 16 meseci i time završila produženo postepeno vraćanje na predpandemijsku normalu, taman na vreme za letnji odmor. Ali s "delta sojem" koji ponovo raste širom Evrope, ponovo se uvode nove mere.

Bonus video:

01:05

11.000 DOZA VAKCINE ZA ZOO VRTOVE: Počela masovna vakcinacija životinja protiv korona virusa

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.