PUTIN I MAKRON OBAVILI VAŽAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Jedna od tema pitanje Ukrajine, Moskva se odmah izjasnila!
Vladimir Putin i Emanuel Makron, Foto: Printscren/Youtube

pričali su

PUTIN I MAKRON OBAVILI VAŽAN TELEFONSKI RAZGOVOR: Jedna od tema pitanje Ukrajine, Moskva se odmah izjasnila!

Podsetimo, Makron nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenuli su inicijativu da se lideri EU na samitu sastanu sa predsednikom Rusije, ali taj predlog nije usvojen

Objavljeno:

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Na dnevnom redu bila su pitanja Ukrajine, Libije i Nagorno-Karabaha. Istovremeno, Putin je sagovorniku preneo da je Rusija spremna obnavljanje dijaloga sa EU ukoliko Unija pokaže interes za susrete dve strane.

– Konstatovano je da bi uspostavljanje konstruktivnih i predvidljivih odnosa između Rusije i EU, povratak normalnom dijalogu na bazi uzajamnog poštovanja doprinelo rešavanju ozbiljnih savremenih problema kao što su sajber bezbednost, borba protiv međunarodonog terorizma, zdravstvo, klima, rešavanje regionalnih konflikata. Kako je istakao Putin, Rusija je za to spremna ako EU pokaže stvarnu zainteresovanost za susrete dve strane – ističe se u saopštenju.

Podsetimo, Makron nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenuli su inicijativu da se lideri EU na samitu sastanu sa predsednikom Rusije, ali taj predlog nije usvojen.

Takođe, Makron se iz prve ruke upoznao sa rezultatima rusko-američkog samita održanog 16. juna u Ženevi.

Kako je navedeno u saopštenju Kremlja, detaljno je razmotren spektar pitanja saradnje Rusije i Francuske na međunarodnom planu.

– Posebna pažnja posvećena je problematici stabilnosti i bezbednosti na evropskom kontinentu. S tim u vezi ukazano je da dogovor koji su dvojica predsednika postigla u Bregansonu 2019. godine o zajedničkim naporima na izgradnji nove arhitekture bezbednosti i poverenja u Evropi nisu izgubili na aktuelnosti – navode u Kremlju.

Kada je reč o krizi u Ukrajini, lideri su se založili za aktiviranje pregovaračkog procesa s ciljem realizacije Minskog kompleksa mera iz 2015. Godine, koji je bio i ostao baza za normalizaciju situacije bez alternative.

– Predsednik Rusije je ukazao na destruktivno ponašanje Kijeva, zbog kojeg su napori koji se ulažu u okviru normandijskog formata faktički sabotirani. Istaknuto je da je neophodno da Kijev u potpunosti sprovede preuzete obaveze, pre svega u cilju uspostavljanja direktnog dijaloga sa Donjeckom i Luganskom i uspostavljanja specijalanog statusa za Donbas – ističe se u saopštenju. Putin je informisao francuskog kolegu o sporazumu o Nagorno-Karabahu i ukazao na potrebu uključivanja evropskih partnera u rešavanje humanitarnih problema u tom regionu.

Dvojica lidera razgovarala su i o normalizaciji situacije u Libiji i to putem političkog procesa u kojem bi učestvovale sve ključe političke snage u toj zemlji.

Razgovor je vođen na inicijativu francuske strane.

Bonus video:

01:49

Politički analitičar o ulozi Makrona u procesu pregovora Beograda i Prištine

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.